Blogs 11 september 2020 2 min
Het volledig opvullen van de ruimte op je site is lange tijd ‘the way of working’ geweest. We propten onze webpagina's liever vol met tekst en verspilden liever geen pixel. De nieuwe manier? Dat is een speelse weergave van elementen, maar dan ook met flink wat witruimte. Volgens ons is witruimte een van de meest ondergewaardeerde elementen in een goed webdesign. Wij leggen je uit hoe witruimte werkt en hoe belangrijk het is om slim toe te passen in webdesign.
Als designers het hebben over witruimte (whitespace), bedoelen zij de negative space. In andere woorden, de lege ruimte tussen elementen op het scherm. Het hoeft dus niet altijd letterlijk wit te zijn. Het is de ruimte tussen knoppen, teksten, afbeeldingen en linkjes. Iets specifieker, de ruimte tussen grote elementen noemen we macro whitespace en micro whitespace (je raadt het al) gaat om de kleinere ruimtes zoals de regelafstand en letter-spacing.
Veel witruimte geeft je site ook het gevoel van een clean, eigenstijds en luxe design. Je ziet het effect steeds meer terugkomen bij nieuwere websites. Er ontstaat rust, minder afleiding en een soort van ademruimte voor de rest van de content. Denk maar eens aan een rommelige en ongestructureerde slaapkamer, daar zou je veel minder goed in slapen dan een opgeruimde kamer die meer rust geeft. Volgens ons is witruimte juist een goede manier om je andere content juist te laten ‘shinen’. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar extra witruimte trekt de ogen juist naar een bepaald punt waarop je de aandacht wilt vestigen.
Kortom, je kunt de ogen van je bezoeker een beetje sturen..Een duidelijk voorbeeld is Google. De homepage van de zoekmachine is zeker niet zuinig met witruimte en maakt al jarenlang gebruik van dit sturende middel. Het zorg er namelijk voor dat we ons op één taak concentreren: een zoekopdracht intikken.
Witruimte is dus zeker geen verspilde ruimte en is belangrijk om te handhaven. Vooral niet op vullen met elementen om zo maar te zorgen dat er meer content 'boven de vouw' komt. De designer kan met witruimte zorgen dat de juiste aandacht naar de goede elementen gaan zodat het belangrijkste opvalt. Witruimte is dus niet wat overblijft na het design, het is een bewuste keuze en is dus actief onderdeel van het design zelf.