Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Gemiddelde positie in Google Ads verdwijntAl eerder dit jaar kondigde Google aan dat er grote veranderingen aan zaten te komen in Google Ads, het adverteerdersplatform van de zoekmachine. Een van de veranderingen is het vervallen van de gemiddelde positie: de statistiek die inzicht over hoe hoog je in Google zichtbaar bent. Oke... en hoe nu verder dan? In dit artikel leggen we beknopt uit waarom deze statistiek verdwijnt én vooral waar je vanaf 30 september wel naar moet kijken.

Over de gemiddelde positie

De advertentiepositie geeft inzicht op welke positie de advertentie wordt vertoond ten opzichte van alle advertenties in de veiling. Positie 1 is hierbij het hoogste en positie 7 het laagst. Bij positie 2 zal je advertentie onder die van de concurrentie worden vertoond. Belangrijk hierbij is dat het gaat om een gemiddelde positie. Is je gemiddelde advertentiepositie 3, dan kan het zijn dat deze advertentie 100 keer op positie 2 vertoond is en 100 keer op positie 4. Dit maakt een gemiddelde van positie 3 terwijl de advertentie nooit op de derde positie heeft gestaan. Volg je het nog?!

Kortom, de gemiddelde positie zegt dus uiteindelijk niet heel erg veel want op basis van een gemiddelde kun je niet bepalen hoe goed je advertentie daadwerkelijk presteert. De vraag die je dus eigenlijk moet stellen is “Hoe vaak is mijn advertentie vertoond op momenten dat ik voor een vertoning in aanmerking kwam en waar in de zoekresultaten stond de advertentie?”. En laat die slimme gasten bij Google daar nou net wat op bedacht hebben...

Twee nieuwe positiestatistieken

Google vervangt de gemiddele positie met twee nieuwe positiestatistieken. Misschien lijkt het wat ingewikkeld, maar dat is zeker niet zo. Wij zetten de alternatieve positiestatistieken voor je op een rij:

  • Vertoningspercentage (toppositie) %
    Het percentage van de advertentievertoningen dat op een willekeurige positie boven de organische zoekresultaten wordt weergegeven. 
  • Vertoningspercentage (absolute toppositie) %
    Het percentage van de advertentievertoningen dat als eerste advertentie boven de organische zoekresultaten wordt weergegeven.

Met deze nieuwe statistieken krijgen we dus meer inzicht in de prominentie van advertenties tussen de zoekresultaten. Nieuwe ontwikkelingen waar we als doorgewinterde online marketeers erg blij van worden en ons helpt bij het optimaliseren van de campagnes van onze klanten. Vanaf 30 september is het moment daar en zal je de kolom niet meer tegenkomen in de Google Ads achterkant.

Gemiddelde positie... bedankt voor de mooie jaren!

Meer over Google Ads?

Wij vertellen je graag meer over online adverteren via Google Ads. Wil jij zelf meer over leren over deze tool en direct aan de slag? Kom dan eens naar onze training 'In 3 uur bovenaan in Google'.

Home Blog Gemiddelde positie in Google Ads verdwijnt