Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Het geheime wapen van Websteen

Laravel met een sausje DragonflySoftware developers hoeven niet meer alles from scratch te ontwikkelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima frameworks op de markt waarmee we snel en efficiënt complete applicaties in elkaar kunnen zetten. Bij Websteen maken we gebruik van het open source Laravel framework. Een handige ontwikkelomgeving met standaard bouwstenen waarmee we snel en efficiënt topkwaliteit kunnen leveren. Maar natuurlijk leggen wij de lat graag nog wat hoger. Daarom hebben we bovenop Laravel, een tweede, eigen framework ontwikkeld: Dragonfly.

Meet Dragonfly

Met Dragonfly hebben we een schil rondom Laravel gemaakt waardoor we selfmade functionaliteit gemakkelijk kunnen hergebruiken. Alle functionaliteit die Laravel (of een third party package) niet heeft en die we wel standaard aan onze klanten willen leveren, die bouwen we zelf en stoppen we in Dragonfly.

Voorbeelden uit de praktijk

Enkele voorbeelden van functionaliteit die we in Dragonfly hebben ondergebracht:

  • In Laravel is het makkelijk om een (gepagineerde) lijst met objecten uit de database te halen. Maar er is geen standaard manier om deze lijst als een mooi datagrid aan de eindgebruiker te tonen. Daarom hebben we in Dragonfly zelf functionaliteit toegevoegd om een datagrid op te bouwen, inclusief handige features zoals een sorteren, filteren en een zoekfunctie. Dit kan op basis van een Eloquent model of een handmatig samengestelde collection.
  • Het Laravel framework voorziet in een uploadfunctie die we hebben uitgebreid met o.a. resize functionaliteit voor plaatjes. Heel gebruikersvriendelijk en beter voor de performance.
  • Laravel biedt standaard functionaliteit voor het valideren van formulieren, maar niet voor het samenstellen van een formulier. Hiervoor hebben we eigen code geschreven zodat we de formulieren nu heel snel en op eenduidige wijze kunnen maken.

Work in progress

Laravel met een sausje DragonflyOp dit moment werken we bij Websteen aan zes grote applicaties. Bij elke nieuwe functie die we bouwen, bekijken we of het handig is de functie breder beschikbaar te stellen. Dragonfly is dan ook volop in beweging. Het Dragonfly platform is nog maar twee jaar oud en inmiddels zijn we al aan versie 19 toe.

Om ervoor te zorgen dat de applicaties in de pas blijven lopen met Dragonfly, werken we met semantic versioning. Aan de versienummers kun je zien of het gaat om een patch, een minor change of een major. Bij een patch of minor change zijn de verschillende versies backward compatible. Als het een major change betreft, dan moeten we alle applicaties upgraden die gebruik maken van de bewuste functionaliteit zodat we er zeker van zijn dat er niets om kan vallen.

Kwaliteit voor alles

Het ontwikkelen van Dragonfly is een gouden greep geweest. We kunnen nu met minder inspanning meer toegevoegde waarde aan onze klanten leveren. En omdat het closed source is hebben we het helemaal in eigen hand. Bij Websteen hebben we nu eenmaal een heel eigen visie op applicatie-ontwikkeling. Daarop gaan we geen concessies doen!

Meer weten?

Bij Websteen vinden we het altijd leuk om met andere techneuten te sparren over PHP en softwareontwikkeling.

Maak gerust een afspraak

Home Blog Laravel met een sausje Dragonfly