Typografie, het is een woord dat je bij een webdesigner wel vaker zult horen. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Zoals het in het woordenboek wordt omschreven: Ty٠po٠graf٠ie, omvat alle aspecten die horen bij het opmaken van tekst.
Even terug in de tijd
Typografie is iets wat wij als mensen al eeuwen gebruiken om te communiceren. Een paar interresante weetjes over typografie door de tijd heen:
Typografie bestaat al sinds het moment dat de mens het schrift heeft uitgevonden;
- Typografie werd pas echt belangrijk toen de drukpers rond 1453 werd uitgevonden, maar de eerste vormen van de boekdrukkunst bestonden al voor 200 v. Chr;
- In 1983 was de Macintosh Lisa van Apple de eerste computer die meerdere lettertypes bevatte;
- Tegenwoordig staan er meer dan 100 lettertypes standaard op je computer en zijn er duizenden lettertypes online beschikbaar. Een van de meest memorabele lettertypes ter wereld (en meest verafschuwt door designers) is Comic Sans. En ook al is het op comic books geïnspireerde lettertype niet geliefd onder de meeste designers, Comic Sans was zijn tijd ver vooruit. Het lettertype was anders en opvallend en juist daarom werd het populair.
Het belang van goede typografie
Typografie levert een belangrijke bijdrage aan onze communicatie: tekstuele communicatie, in bijvoorbeeld de krant of op een website. Maar de leesbaarheid van een blogartikel of een interview in de krant gaan verder dan alleen het lettertype. Om een tekst goed te kunnen lezen moet je ook letten op de grootte van de letter, de afstand tussen de letters, de regelafstand en nog veel meer.
Leesbaarheid van teksten is van groot belang. Hoe makkelijker onze hersenen de informatie kunnen verwerken, hoe aantrekkelijker het is om een tekst te lezen. Maar dat wil niet zeggen dat de wat ‘creatievere lettertypen’ niet welkom zijn. Sterker nog, goed gekozen creatieve lettertypes kunnen een bepaalde sfeer of persoonlijke tint overbrengen.
Tip: deze lettertypes zijn mooi als accent, maar mogen de leesbaarheid van de tekst daar niet bij wegnemen.
Maar niet alleen de typografie helpt de leesbaarheid van je teksten. Een goede structuur is heel belangrijk in elke tekst. Denk aan goede, niet te lange of te korte alinea’s, koppen en het gebruik van tussenkopjes.
Bij een goede structuur hoort ook een goed contrast om de onderdelen in de teksten te kunnen onderscheiden. Een kop heeft soms een ander lettertype dan de alinea’s daaronder en is vaak groter en opvallender. Om woorden in teksten op te laten vallen maken we ze soms bold (dikgedrukt). En zo zijn er nog veel meer grafische elementen in typografie.
Het verschil tussen typografie op beeldscherm en in de krant
Typografie wordt op een andere manier gebruikt op papier dan op een beeldscherm. Vaak zijn er lettertypen die goed werken in de krant, maar niet werken op je beeldscherm. Of de manier waarop een artikel uit een magazine is vormgegeven kan slecht leesbaar zijn op een beeldscherm. Dit heeft te maken met welk medium je gebruikt en hoe het materiaal werkt. Een groot verschil met papier en bijvoorbeeld je telefoon is dat papier licht reflecteert, maar een beeldscherm licht uitstraalt. Daarom wordt op elk medium de typografie aangepast.
Een ander belangrijk verschil tussen beeldschermen en papier is de manier hoe je voor het medium zit. Als je goed kijkt zie je dat de alinea’s op je computer veel groter zijn dan de letters in de krant. Dit is eigenlijk heel logisch, want je zit veel verder van je beeldscherm af dan dat je van je krant zit.
Typografische trends
De huidige trend voor sans-serif (lettertypen zonder voetjes) zijn geometric lettertypes. Dit zijn de rondere, bredere lettertypes met veel karakter dat vaak dikgedrukt wordt gebruikt.
Serif lettertypen (letters met voetjes) worden vaak gezien als ouderwets, maar niets is minder waar want de moderne serif lettertypen zijn weer in. Serif wordt nog steeds vaak gebruikt, vaak voor drukwerk in de alinea’s, maar ook als koppen.
Handgeschreven lettertypen zijn in de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het is een manier om een persoonlijke tint te geven aan drukwerk of op je webpagina. Het is ook een manier om een speelsere sfeer te creëren.
Logo ontwikkeling en typografie voor onze klant File-service.com
Voor enig onderzoek in typografisch spectrum kijk je eerst naar wat het logo moet uitstralen. In het geval van File-service.com moest het logo modern, strak, opvallend en krachtig overkomen. Er moest een klik zijn met het uiteindelijke product en de tool zelf.
Na een brainstormsessie over het icoon en de typografie zelf zijn we aan de slag gegaan met de eerste onderzoekjes. Met de uitkomsten van het brainstormen hebben we een aantal lettertypen bij elkaar gezet en deze met elkaar vergeleken. In het achterhoofd rekeninghoudend met teksten in de huisstijl. Alle combinaties zijn gekozen op basis van een krachtige, moderne en opvallende uitstraling.
![]() |
![]() |
Na de vergelijking komt een selectie van de beste combinaties. In het geval van File-service.com hebben we gekozen voor het lettertype dat net even anders was dan de andere lettertypen. Het is net even opvallender maar toch een krachtig lettertype.
De volgende stap was het uitwerken van de typografie. Hoe gaan we het tekstuele aspect van het logo opmaken? Hoe wordt de uitlijning van het logo? Dit is de schetsfase van het maken van een logo. Voor File-Service hebben we besloten dat de merknaam belangrijker is dan de site extentie, maar dat het wel duidelijk in het logo verwerkt moet worden.
Het logo hebben we daarbij een dikte te geven die niet te dun werd waardoor de uitstraling te lief wordt, maar ook niet te dik waardoor de letters onleesbaar worden. Maar ondanks de dikte van de letters geeft het lettertype nog steeds kracht aan de eerste opzetjes van het logo.
![]() |
![]() |
Voor het samenbrengen van het logo met het icoon moest de kleurstelling nog bepaald worden. De kleuren waren van tevoren al uitgekozen en iets bijgewerkt voor de huisstijl. Na een opzet van verschillende samenstellingen van de kleuren in het logo hebben we een logo gekozen die goed bij het icoon past.
De laatste stap van het ontwerpen van dit logo was het samenvoegen van het icoon en de tekst. Na een juist verkozen verhouding was het logo klaar om verwerkt te worden op de website en in de rest van de huisstijl.
Wat kunnen we voor jou betekenen?
Een website, online marketing campagne of een logo design nodig? Neem dan gerust contact met ons op! In het gratis kennismakingsgesprek geven we je graag advies. Door het stellen van kritische vragen leren we jou en je onderneming beter kennen en formuleren we samen met jou een haalbare doelstelling.