Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Voor het dagelijkse content beheer van je website zal je naar alle waarschijnlijkheid gebruik maken van een CMS (Content Management Systeem). Eén van de meest bekende en meest gebruikte Content Management Systemen wereldwijd is momenteel WordPress. Van oorsprong een systeem om mee te bloggen, maar in de loop der jaren door allerlei vernieuwde functionaliteiten uitgegroeid tot een volwaardig CMS. Bij Websteen krijgen wij regelmatig de vraag waarom wij geen WordPress als CMS gebruiken. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Wat is WordPress?

WordPressWordPress begon in 2003 als een CMS voor weblogs, maar is inmiddels veel meer dan een blogging-platform. Steeds meer grotere bedrijven gebruiken WordPress om een website eenvoudig en snel te bouwen. WordPress is open source (het is gratis te downloaden en de broncode is gemakkelijk in te zien) en wordt doorontwikkeld door tal van ontwikkelaars wereldwijd. Door de goedkope en soms zelfs gratis thema’s en plugins kan je snel een website online hebben staan.

Open source, veilig of niet?

Een van de voordelen van een open source CMS is dat er een grote community is met mensen die plugins ontwikkelen. Hierdoor kun je vaak op eenvoudige wijze allerlei functionaliteiten toevoegen aan je website zonder dat je daar veel technische kennis voor nodig hebt. Maar dit is ook gelijk een nadeel. Naarmate er meer plugins ingezet worden is je website minder eenvoudig te updaten en dus minder veilig. Daarnaast wordt de laadsnelheid van je website door het combineren van diverse plugins vaak beduidend slechter. Een goede reden voor veel bezoekers om weg te klikken en de volgende site te proberen. Dit kan uiteindelijk ook resulteren in slechtere posities in Google.

Het belangrijkste kenmerk van open source is dat de broncode door iedereen te bekijken / bestuderen is. Iets wat jou als ondernemer waarschijnlijk niet zo veel zegt, maar hackers en andere kwaadwillende personen wél. In deze broncode kunnen zij gemakkelijk op zoek naar zwakke plekken om misbruik van te maken. Werk je met een open source CMS, dan is het zeer aan te raden om altijd alle beveiligingsupdates te blijven installeren. Websites die niet regelmatig updates hebben geïnstalleerd, zijn over het algemeen gevoeliger voor hacks. Een open source CMS is dus niet per definitie veilig te noemen, maar wat is dan het alternatief?

Closed source CMS

Websteen CMSWij van Websteen hebben bewust de keuze gemaakt om niet met een open source CMS te werken. Het Websteen CMS is closed source, door ons ontwikkeld en wordt enkel en alleen door ons onderhouden. Het team van Websteen kent alle ins- en outs van het systeem, waardoor we flexibel maatwerk oplossingen kunnen leveren. Iedere klant van Websteen krijgt van ons een CMS op maat opgeleverd met de noodzakelijke functionaliteiten om je website te beheren.

De voordelen van het Websteen CMS

  • Het CMS van Websteen hoef je minder vaak te updaten, dit scheelt in de terugkerende kosten;
  • Het CMS van Websteen is veiliger dan WordPress omdat het systeem closed source is;
  • Het CMS van Websteen is op maat gemaakt en hierdoor een stuk gebruiksvriendelijker dan WordPress;
  • Websites met veel functionaliteiten zullen vanuit ons CMS een stuk sneller laden;

Al is WordPress het meest gebruikte open source CMS ter wereld, wij geloven toch dat deze niet geschikt is voor zwaardere websites. Wil jij zonder technische kennis snel en voor weinig (lees: gratis) een website online hebben, dan is WordPress zeker inzetbaar. Toch willen wij onze klant iets meer bieden dan dat; een maatwerkoplossing die aansluit bij de online strategie van een onderneming met de bijbehorende functies. Het Websteen CMS is erg gebruiksvriendelijk en een veilige oplossing voor het beheren van je website.

Home Blog Waarom wij geen WordPress als CMS gebruiken