Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Voorbeeld AMP Page van WebsteenVoor velen is het surfen op het mobiele web een trage, onhandige en frustrerende ervaring, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het Accelerated Mobile Pages (AMP) Project is een open source initiatief van Google en heeft als doel om publishers eenvoudig mobiel geoptimaliseerde content te laten maken, zodat deze snel kan worden geladen op een mobiel apparaat.

AMP als rankingfactor

Accelerated Mobile Pages is letterlijk vertaald versnelde mobiele pagina's. Een snellere laadtijd zorgt voor een betere user experience van de website wat één van de belangrijkste factoren is in het aantal conversies. Uit recent onderzoek van Google blijkt namelijk dat 40% van de bezoekers een website verlaat als deze niet binnen drie seconden wordt geladen. Behalve de user experience is een snelle laadtijd ook belangrijk voor een hogere ranking in zoekmachines. Werkt je website niet optimaal op een mobiel apparaat, dan is Google geneigd om je lager tussen de zoekresultaten te plaatsen. Google geeft zelf aan dat AMP momenteel nog niet van invloed is op de positie in de zoekresultaten. Dit neemt niet weg dat het zeer zeker geen kwaad kan om vast mee te gaan in deze nieuwe ontwikkeling.

In technische taal zijn AMP aangepaste HTML-varianten van webpagina’s. De pagina wordt volledig gestript van vertragende codering (bijvoorbeeld plugins of embedded Youtube video’s) en wordt dusdanig opgezet dat de pagina in één keer te tonen is zonder de layout te hoeven verversen. De content blijft in principe hetzelfde, alleen de lay-out van de webpagina is veel simpeler. Verder houdt Google een cache bij van deze speciale pagina's. Dit houdt in dat wanneer iemand op een zoekresultaat klikt, de AMP-code meteen wordt geladen inclusief media elementen, vanaf de servers van Google. Een AMP laadt gemiddeld vier keer sneller en verbruikt tien keer minder data dan de normale versie van de webpagina.

Wanneer AMP toepassen?

Waar in het begin AMP vooral bedoeld was voor publishers van nieuwswebsites, kondigde Google in augustus aan dat AMP gaat uitbreiden. In de toekomst zullen ook e-commerce, entertainment-, receptenwebsites en vele anderen een prominente zichtbaarheid krijgen tussen de zoekresultaten. Het is interessant om in Google Analytics eens te kijken naar hoeveel procent van jouw bezoekers afkomstig is uit mobiel verkeer. Deel je daarnaast regelmatig nieuwswaardige content op je website? Dan ben je zeker gebaat bij AMP.

Niet geschikt voor elke webpagina

Heb jij een interactieve website met verschillende grafieken, formulieren, polls of maps dan heeft AMP niet erg veel zin. Webpagina’s die zwaar op interactieve elementen leunen, zullen hierdoor uiteindelijk niet beter gaan werken. Goed om te weten is dat er vanaf een AMP gewoon links kunnen worden geplaatst naar de normale versie van diezelfde webpagina of een andere webpagina op je website. Google begrijpt als geen ander dat een bezoeker die binnenkomt op een AMP naar een responsive versie moet kunnen gaan omdat daar meer mogelijk is qua interactie (om bijvoorbeeld een reservering te doen). In het kort: je website hoeft niet in z’n geheel als AMP beschikbaar te zijn, maar het is een prettige manier op de site binnen te komen.

Home Blog Wat kunnen Accelerated Mobile Pages (AMP) voor jou betekenen?