Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Spookfacturen in de mailMisschien herken je het, je domeinnaam registratie loopt via een organisatie die je kent en je betaalt hier eens per jaar ongeveer 20 euro voor. Totdat je een mail ontvangt met een factuur voor de domeinregistratie van 2022/2023, van bijna € 200,00, over te maken naar een buitenlands rekeningnummer. Hier gaat het om een spookfactuur, oftewel een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de oplichter hoopt dat deze in de drukte van de administratie toch betaald wordt. 

Zo ontvingen we laatst een mail van een klant die een factuur van HSI Domein & Hosting Service NL ontvangen had voor de domeinregistratie van 2022/2023. De klant zou een domeinnaam hebben geregistreerd, waar hij bijna € 200,00 voor moest betalen, over te maken naar een Spaans rekeningnummer. Bij deze klant gingen alle alarmbellen af en hij stuurde de factuur naar ons door. Wij konden hem geruststellen en de klant heeft de mail verwijderd. Daarnaast hebben wij aangegeven dat dit soort bedragen voor de registratie van een domeinnaam belachelijk hoog zijn. Een registratie van een domeinnaam kost voor de meest gangbare extenties maximaal € 20,00 per jaar.

Hoe herken je een nepfactuur?

Hoe herken je een nepfactuur? Waar moet je precies op letten? Kun je één van onderstaande punten afvinken, dan raden we je aan om de mail met de factuur te verwijderen en geen links te openen. Je hebt dan waarschijnlijk te maken met een nepfactuur.

  • De look van de factuur komt niet volledig overeen met eerder ontvangen facturen;
  • ''Bedrijven'' als HSI Domein & Hosting Service NL staan niet geregistreerd bij de KVK;
  • Als je op Google zoekt naar dit soort bedrijven, vind je geen relevante resultaten of juist meldingen dat het om een nep-factuur kan gaan;
  • Het geld moet overgemaakt worden naar een buitenlands rekeningnummer, terwijl het om een Nederlands bedrijf lijkt te gaan.

Factuur van KVK

Spookfactuur van NL Domein HostNaast nepfacturen door HSI Domein & Hosting Service NL worden er ook nepfacturen uit naam van de Kamer van Koophandel verstuurd. Heb je een factuur van de KVK ontvangen? Controleer de opmaak, het rekeningnummer en of je überhaupt iets hebt besteld. Er zijn namelijk oplichters die online zogenaamd ‘Handelsregister uittreksels’ aanbieden. Trap hier niet in, officiële uittreksels uit het Handelsregister zijn alleen op te vragen via de KVK, nooit via andere aanbieders.

Let ook altijd op de link die in de mail staat. Door met je muis over de link te bewegen kan je vaak linksonder in je mailprogramma zien waar deze link naartoe verwijst. Als je deze link niet vertrouwt, klik er dan niet op en gooi de mail direct weg.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook voorbeelden bekend van spookfacturen afkomstig van de bedrijven NL Domein Host en Domeinhost Nederland. Als je een spookfactuur hebt ontvangen, kun je hiervan een melding maken bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Dit is het landelijk meldpunt voor acquisitiefraude.

Valse e-mails

Naast spookfacturen zijn er ook vele andersoortige valse mails in omloop waar je wordt gevraagd om je gegevens te bevestigen, of om je opnieuw te identificeren. Dit soort mails lijken op het eerste gezicht echt, doordat een logo van een bedrijf wordt gebruikt en de mail er verder netjes uitziet, maar let op en klik niet op een link als je het niet vertrouwt. Meer voorbeelden zien? Fraudehelpdesk.nl heeft verschillende voorbeelden van deze valse mails op hun website staan. 

Voorbeelden van valse mails

 


Spookfactuur melden bij WebsteenWat te doen bij twijfel

Mocht je nog twijfelen of de mail of factuur die je ontvangen hebt echt of nep is, neem dan contact op met het bedrijf waar de factuur vandaan zou moeten komen. En gaat het om een factuur over je hosting, domeinnaam of andere websitezaken terwijl dit via ons loopt, neem dan even contact met ons op en dan vertellen we je graag welke stappen je het beste kunt ondernemen.

Contact opnemen

Bron: Fraudehelpdesk.nl, KVK.nl, Opgelicht.avrotros.nl

Home Blog Wat moet je weten over spookfacturen?