Alt tekst; wat is het, wat doet het en bovenal: waarom is het zo belangrijk?Toegankelijkheid op het web is van cruciaal belang voor een inclusieve online ervaring en één van de belangrijkste aspecten van webtoegankelijkheid is de alternatieve tekst. Maar wat is een alternatieve tekst (of alt-tekst) precies en waarom wordt het zo belangrijk gevonden?

Wat is een alt-tekst?

Alt-tekst staat voor alternatieve tekst. Als je het over een alternatieve tekst hebt, dan heb je het eigenlijk altijd over een tekst die je invult bij een afbeelding. Wij hebben het dan met name over afbeeldingen op je website, maar je kunt ook bij afbeeldingen op andere plekken een alt-tekst invullen. Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding in je nieuwsbrief of op één van je social mediakanalen.

Waarom vullen we een alt-tekst in?

Toegankelijkheid

Voor mensen met een visuele beperking is de alternatieve tekst essentieel. Screenreaders gebruiken de alt-tekst om de inhoud van de afbeelding te beschrijven, zodat gebruikers met een visuele beperking kunnen begrijpen wat er op de afbeelding staat. Het is daarom belangrijk om een duidelijke en nauwkeurige alt-tekst te gebruiken om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de benodigde informatie op je website.

Zoekmachineoptimalisatie

Het invullen van een alt-tekst kan ook helpen bij zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines als Google kunnen de alt-tekst gebruiken om te begrijpen waar een afbeelding over gaat en deze informatie gebruiken om de relevantie van je website te bepalen voor zoekopdrachten. Daarbij kunnen SEO geoptimaliseerde afbeeldingen een goede kans hebben om via Google Afbeeldingen gevonden te worden. Door de juiste alt-teksten in te vullen, kan je website dus hoger scoren in de zoekresultaten en daarmee extra bezoekers genereren.

Contextuele informatie

Wanneer een afbeelding niet kan worden geladen, bijvoorbeeld omdat de internetverbinding van een bezoeker van je website niet goed is, wordt in plaats daarvan de alt-tekst weergegeven (met daarvoor een klein vakje met een rood kruisje erin). Dit geeft de bezoeker een idee geeft van wat er op de afbeelding te zien is. Zonder een alt-tekst zou de gebruiker niet weten wat voor een afbeelding er zou moeten worden weergegeven. Het niet invullen van de alt-tekst kan in dit geval dus zorgen bij verwarring, desoriëntatie en/of irritatie bij je bezoeker.

Wanneer je een alt-tekst niet in moet vullen

In het geval van decoratieve afbeeldingen die geen betekenis of informatie toevoegen aan de inhoud van de pagina, is het niet nodig om een alt-tekst in te vullen. Een voorbeeld van een decoratieve afbeelding is bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding die geen belangrijke informatie bevat en alleen wordt gebruikt om de esthetiek van de pagina te verbeteren.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen decoratieve afbeeldingen en afbeeldingen die wel belangrijke informatie bevatten. Als een afbeelding wel belangrijke informatie bevat, zoals een grafiek, tabel of afbeelding die de inhoud van de pagina ondersteunt, dan moet er een beschrijvende alt-tekst worden toegevoegd om de informatie toegankelijk te maken voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien.

Kortom, het invullen van een alt-tekst voor afbeeldingen op een website is in veel gevallen erg belangrijk. Met name om de gebruikerservaring te verbeteren, de toegankelijkheid te vergroten en de SEO te verbeteren. Wil je weten hoe je een alt-tekst het beste in kunt vullen? Lees onze belangrijkste tips over het invullen van een alt-tekst!

Wil je dat wij met je meedenken of ben je benieuwd hoe een toegankelijke website eruit ziet? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?

Home Kennisbank Alt-tekst; wat is het, wat doet het en bovenal: waarom is het zo belangrijk?