Als je een website hebt, dan ken je de term call-to-action (CTA) waarschijnlijk al. Een CTA wordt gebruikt om een bezoeker van je website een actie uit te laten voeren en vaak is dit gericht op conversie. Dit hoeft natuurlijk niet altijd te gaan om het aanschaffen van een product of dienst. Het kan ook gaan over het aanvragen van extra informatie, contact opnemen of documenten downloaden. Maar hoe krijg je jouw bezoekers nou zo ver om door te klikken?
Een call-to-action kan op meerdere manieren ingezet worden. Het kan een linkje in een tekst zijn, een banner op een pagina, een pop-up en natuurlijk een knop. In deze blog geven we je 6 tips, zodat jij in het vervolg alles uit je CTA's haalt.
Tip 1
Taalgebruik, houd het simpel
Wij mensen kunnen een beetje lui zijn, in plaats van alle tekst op een pagina aandachtig te lezen, scannen we de tekst liever. Daarbij willen we ook graag weten waar we aan toe zijn. Houd de knoppen dus simpel en niet te lang. Het advies is om niet meer dan 5 woorden per knop te gebruiken, het liefst zelfs nóg minder. Hoe doe je dat? Maak gebruik van taal die de benodigde actie precies omschrijft, gebruik geen onnodige woorden als opvulling en houd het toch persoonlijk. Een paar voorbeelden van knopteksten zijn:
- Ja, help mij verder
- Download de brochure
- Contact opnemen
- Bestel direct
- Schrijf mij in
- Doe de GRATIS scan
Extra tips
- Het woord gratis is een verleidelijk woord voor veel mensen, gebruik het in knoppen en laat het woord extra opvallen door het in kapitalen te schrijven: 'GRATIS' .
- Maak gebruik van de ik-vorm in knopteksten. In een studie van Michael Aagard bleek dat wanneer hij de tekst van 'jou' naar 'mij' of 'ik' veranderde er een stijging was in het aantal clicks van maar liefst 90%.
- Maak de knop belangrijker en urgenter met woorden als: alleen vandaag, nog maar ... op voorraad of nu doen.
Tip 2
Contrast is key
Nu hebben we een goede tekst, maar hoe laten we de knop opvallen? Kleurgebruik is enorm belangrijk als het gaat om CTA's. Een knop moet opvallen en daar heb je een goede contrasterende kleur voor nodig. Er wordt vaak geschreven dat groene en blauwe knoppen het meest positief overkomen, maar als je website groen is, dan valt zo'n groene of blauwe knop natuurlijk niet erg op. Kijk daarom naar welke kleuren tegenover elkaar staan in de kleurencirkel en zorg dat de knop altijd op een contrasterende achtergrond staat. Als je hele website blauw is, dan zou je de knoppen bijvoorbeeld oranje kunnen maken. Een felle kleur bij wit en zwart is ook altijd goed.
Tip 3
Maak de knop leesbaar
Het is belangrijk dat iedereen de knop goed kan lezen. Maak de knop daarom minstens net zo groot als de rest van de teksten, het mag zelfs nog net iets groter. Kijk wel uit dat je niet overboord gaat. Je wilt niet te hard ''schreeuwen'' om de aandacht van je bezoekers, want dat schrikt juist af. Sterker nog, op een bepaald punt worden grote letters zelfs weer moeilijker te lezen, omdat het contrast te groot is met de gewone tekst. Zirg er dus voor dat de knop makkelijk leest, met een tekstgrootte die niet veel groter is dan de gewone tekst.
Tip 4
Primair en secundair
We hebben vaak veel te vertellen over wat we vinden, wie we zijn en wat we kunnen. Deze teksten kunnen helpen bij het overtuigen van een bezoeker, maar moeten niet afleiden van het uiteindelijke doel. Daarom is het belangrijk dat je een hiërarchie in je knoppen aanbrengt. De meest belangrijke knop is degene die leidt naar het doel van de pagina. Wil je dat iemand na het lezen van een pagina zich voor een training aanmeldt, dan is de knop naar het aanmeldformulier de meest belangrijke knop. Maak daarom gebruik van primaire knoppen (uitgevuld en met een felle kleur) voor de CTA's en van de secundaire knoppen, ook vaak ghost knoppen genoemd, voor de aanvullende CTA's en informatie. Een secundaire knop heeft vaak enkel een outline, en maakt gebruik van lichtere en minder opvallende kleuren, het is de bedoeling dat deze minder opvalt ten opzichte van je primaire knop.
Tip 5
Leid jouw bezoekers naar het doel
Breng jouw CTA niet te vroeg. Geef de bezoeker de kans om je eerst te leren kennen. Bied wat informatie over wat je doet, wie je bent en waarom de klant voor jou zou moeten kiezen. Neem eventuele vragen en zorgen weg en vertel je bezoeker jouw verhaal. Wanneer hij/zij dan overtuigd is, bied je de CTA aan. Je stapt in een winkel ook niet af op een klant met de vraag of diegene direct jouw product wil kopen. Je laat ze eerst kennismaken met het product en je beantwoordt eventuele vragen, de laatste stap is pas het daadwerkelijk sluiten van de deal.
Tip 6
Te veel keuzes
Houd de drempel voor jouw bezoeker laag. Als je te veel in één keer wil verkopen of vertellen, krijgt de bezoeker keuzestress. Houd de focus daarom op het primaire doel, ook bij het schrijven van de teksten. Geef geen onnodige informatie en houd het simpel. Hoe duidelijker je bent, hoe makkelijker het voor de bezoeker is om door te klikken.
Tip: Weet je niet zeker wat de beste keuze is voor vormgeven of inzetten van CTA's? Of wil je meer uit je bezoekers halen? Draai A/B testen en test zo meerdere kleuren, teksten en locaties van de knop.
Aan de slag
Met deze tips kun je aan de slag met het maken van de beste CTA's voor jouw website. In combinatie met een goed webdesign, een mooi verhaal en jouw ijzersterke CTA's verhoog je je kans op conversies, ingevulde contactformulieren en downloads op je pagina. Heb je toch nog een beetje extra hulp nodig? We beantwoorden graag al je vragen en staan altijd voor je klaar!
Vraag maar raak
|
![]() |
Kim is onze heldin op het gebied van vormgeving. Ze ontwerpt websites, creëert beeldadvertenties en kan al je vragen omtrent lettertypes, kleuren en logo's beantwoorden. Daarnaast heeft zij een passie voor fotografie en weet ze alles over planten.

Home Kennisbank Hoe maak je de beste call-to-action (CTA) op je website?