SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met het inzetten van SEO kun je (nieuwe) bezoekers naar je website toe trekken. Zichtbaar zijn is belangrijk, maar nóg belangrijker is relevant zijn voor je bezoeker. De relevantie van jouw website bepaalt hoe jouw website gerangschikt wordt.
Tip 1# Registreer jezelf op Google Mijn Bedrijf
Je onderneming registreren op Google Mijn Bedrijf is echt het allereerste wat je moet doen, zelfs al heb je nog geen website. Door je onderneming te registeren bij Google Mijn Bedrijf zeg je letterlijk aan Google:
- Dat je een onderneming hebt
- Wat je onderneming doet
- De regio waar je onderneming actief is
Je onderneming registreren is eenvoudig en gratis! Het grote voordeel is dat je in lokale zoekopdrachten veel beter zal scoren. Dit zijn vaak potentiële klanten bij jou in de buurt, zij zullen jou dan ook veel vaker bovenaan in Google zien staan! Google Mijn Bedrijf is de meest eenvoudige en snelle manier om je SEO te optimaliseren en daarmee beter vindbaar te worden.
Tip 2# Zorg voor rijke (langere) content
Je website voorzien van rijke content draagt bij aan de vindbaarheid van jouw website. Je spreekt van rijke content als jij in de pagina behalve tekst ook afbeeldingen, video’s, infographics of podcasts gebruikt. Je zou bijvoorbeeld een leuke Youtube video kunnen maken bij een instructie of blog die je hebt geschreven. Óf plaats afbeeldingen van je producten op je website, op deze manier verhoog je de visuele ervaring van de bezoeker.
Langere content scoort over het algemeen beter. Uit onderzoek van Semrush blijkt dat artikelen met meer dan 3000 woorden maar liefst 3 keer zoveel verkeer genereren. Het is natuurlijk niet nodig om extra lange zinnen te schrijven om aan de 3000 woorden te komen, maar houdt je vooral niet in wanneer je meer te vertellen hebt! Bovendien levert lange content vaak nieuwe bezoekers en een hogere conversie op. Deze content wordt weliswaar minder gelezen door het algemene publiek, maar is wel meer waard voor jouw specifieke doelgroep; de doelgroep die jouw product of dienst al kent óf op zoek is naar meer informatie. Lange content is ook aan te raden wanneer conversie je doel is. Potentiële klanten zijn vaak op zoek naar net dat laatste duwtje in de rug en hebben het vertrouwen nodig om hun aankoop door te zetten. Uitgebreide content helpt daarbij.
Tip 3# Focus je op onderwerpen, niet op zoekwoorden
Je webpagina volproppen met zoekwoorden? Dat is zo 2012. Tegenwoordig zijn zoekmachines steeds beter in het nabootsen van menselijk gedrag. De zoekmachines begrijpen dat een tekst met twintig dezelfde zoekwoorden van mindere waarde is dan een goed stuk content wat ook aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Met snappen bedoelen we machine learning, algoritmes en Artificial Intelligence. Dat heeft enorme impact op SEO-copywriting. Gebruik dus in plaats van alleen maar zoekwoorden ook onderwerpen. Een webpagina kan tegenwoordig op tientallen zoekwoorden gevonden worden. Google wordt steeds slimmer en maakt inmiddels gebruik van het Hummingbird-algoritme, waar de nadruk op onderwerpen ligt in plaats van op specifieke zoekwoorden. Dit alles heeft te maken met de zogenaamde ‘semantische zoekintentie’.
Hoe werkt dit? Mensen die opzoek zijn naar ‘zilveren oorbellen’ zijn waarschijnlijk met dezelfde zoekresultaten geholpen als iemand die ‘oorbellen in het zilver’ intypt. Het is dus niet meer nodig om voor verschillende zoekwoorden webpagina’s te maken, je kunt er prima één pagina over schrijven die op al deze termen gevonden kan worden. Een praktische tip is om als focus-zoekwoord het zoekwoord te kiezen met het hoogste volume, maar de aanvullende zoekwoorden die mensen (mogelijk) gebruiken wel terug te laten komen in de tekst op de webpagina.
Tip 4# Technische SEO
- Bouw een veilige website
- Optimaliseer de laadsnelheid van de webpagina’s
- Zorg voor een goed gestructureerde website
- Vermijd duplicate content
- Zorg dat je website mobiel vriendelijk is
Natuurlijk zijn er nog veel meer tips! Wil je liever je SEO uitbesteden? Wij vertellen je graag meer.
Vraag maar raak
|
![]() |
Home Kennisbank Hoe werkt SEO?