Het begint met een plan van aanpak. Als je een nieuwe website laat maken is het belangrijk dat je goed weet op welke zoekwoorden je met je huidige website wordt gevonden. Minstens zo belangrijk is om te weten op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Dat kan uiteraard hetzelfde zijn maar dat hoeft niet. Bij het laten maken van een nieuwe website is het vaak slim om eerst een zoekwoordenonderzoek uit te laten voeren. Daarmee krijg je actuele SEO-informatie over de zoekwoorden die jezelf gebruikt in je website en op welke zoekwoorden en zoektermen webbezoekers zoeken.
Webteksten optimaliseren
Op basis van het zoekwoordenonderzoek kun je de teksten van je website tegen het licht houden. Daarbij wordt duidelijk of je bestaande webteksten prima zijn en daarom integraal over te nemen zijn in de nieuwe website of dat je huidige webteksten geoptimaliseerd moeten worden voordat ze op de nieuwe website worden geplaatst. Wil je meer weten over zoekmachine-optimalisatie/SEO (Search Engine Optimization)?
Lees onze blog over SEO
Kritisch kijken naar URL-structuur
Naast de content (tekst en beeld) is ook de URL-structuur van je nieuwe website van groot belang. Want, zoals je wellicht weet, helpt een duidelijke URL-structuur Google bij het lezen van de URL’s (links) en bij het begrijpen waar een bepaalde link over gaat. Daarnaast vertelt een URL aan de webbezoeker waar hij of zij zich bevindt op jouw website zodat hij of zij zich niet verloren voelt. Het kan zijn dat de URL-structuur van je huidige website prima is en dat die één op één overgenomen kan worden. Maar bij het bouwen van een nieuwe website loont het altijd de moeite om goed te kijken of de URL-structuur verbeterd kan worden en of de URL’s wel een optimale tekst hebben. Meestal zijn er, net als bij de webteksten, grote of kleine verbeteringen mogelijk en is het slim om dat meteen op te pakken als je een nieuwe website laat bouwen.
Must do: instellen van 301-redirects
Wat in elk geval van essentieel belang is om geen posities in Google te verliezen als je een nieuwe website laat bouwen, is het instellen van 301-redirects. 301-redirects zijn enkel nodig wanneer er URL’s gewijzigd zijn. Met een 301-redirect geef je namelijk aan dat de pagina die wordt bezocht, is verhuisd naar een nieuw (web)adres en stuur je de bezoeker automatisch door naar het nieuwe adres. Google zal de oude URL dan uit zijn index verwijderen en vervangen door de nieuwe. We willen het antwoord op deze vraag niet te technisch maken maar het komt hierop neer: met een 301-redirect voorkom je een Error 404 oftewel de foutmelding ‘Not found’. Deze foutmelding ontvangt een webbezoeker wanneer de gevraagde URL niet of niet meer bestaat. Dat is heel onprettig voor de webbezoeker en het verlaagt je posities bij Google, simpelweg omdat je met een ‘kapotte link’ niet voldoet aan de vraag en de verwachtingen van de webbezoeker. Het instellen van 301-redirects is dus een absolute must en uiteraard helpen wij hier graag bij. Naast een 301-redirect is er ook een 302-redirect.
Verschillen tussen een 301 -en een 302-redirect
Gebruik van nieuwste techniek
Bij het laten bouwen van een nieuwe website profiteer je van de nieuwste techniek waarbij, als het goed is, onder meer de laadsnelheid van je website hoger is dan voorheen. Zoals bekend is dit één van de vele criteria waarop Google websites beoordeelt bij het bepalen van je ranking en de waarde van je internetdomein (domeinautoriteit).
Kwaliteit versus kwantiteit
Het is trouwens niet ondenkbaar dat je, de na lancering van je nieuwe website, enige tijd minder bezoekers op je website hebt of dat je tijdelijk een minder hoge conversie behaalt. In zijn algemeenheid geldt: vrijwel altijd is dit geen reden voor bezorgdheid. Het duurt altijd enige tijd voordat een nieuwe website ‘ingeregeld’ is bij Google en de scores wat betreft bezoekersaantallen en conversie eerst weer op het oude niveau komen waarna je vervolgens wellicht minder maar wel betere bezoekers krijgt en vervolgens betere conversie- en omzet/winstresultaten behaalt.