
Websteen is haar klanten inderdaad van dienst met een volledig zelf ontwikkeld en gebruiksvriendelijk Content Management Systeem (CMS) voor websites. Om eerlijk te zijn: daarmee ben je inderdaad aan ons gebonden voor aanpassingen, uitbreidingen, hosting en back-ups. In het uiterste geval: als je over wilt stappen naar een ander webbureau krijg je netjes alle data van ons mee en moet je webbouwer opnieuw een website voor je bouwen. Dat geldt als je overstapt naar een andere webbouwer met een eigen CMS maar ook als je besluit om bij ons weg te gaan en je website door een ander te laten bouwen met behulp van bijvoorbeeld de open source-software WordPress.
Natuurlijk kunnen er allerlei reden zijn om uit elkaar te gaan. We kunnen elkaar ontgroeid zijn omdat je organisatie inmiddels te groot of te klein is geworden. Je kunt door een overname of samenvoeging bepaalde zaken willen herstructureren. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je gewoon behoefte hebt aan een frisse blik van een andere websitespecialist.
Ook met WordPress gebonden aan je webbouwer…
Wat niet veel mensen weten is dat je met WordPress feitelijk ook gebonden bent (lock-in) aan je webbouwer. Dat moeten we even uitleggen. Het door ons zelf ontwikkelde CMS kennen we van haver tot gort. We weten alles blindelings te vinden. Da’s heel handig want hierdoor kunnen wij heel makkelijk en snel de door jou gewenste aanpassingen en/of uitbreidingen doorvoeren. In bepaalde gevallen zelfs direct terwijl je met ons in gesprek bent.
Een WordPress-bouwer heeft ook zijn eigen manier van werken, gebruikt vaak zijn favoriete WordPress-thema en richt de website vaak op zijn geheel eigen manier in. Zou je overstappen van de ene naar de andere WordPress-webdesigner dan zul je ontdekken dat ook die hoogst waarschijnlijk een geheel eigen manier heeft bij het inrichten, onderhouden, hosten en back-uppen van je website. De kans is dan ook groot dat je website dan ongeveer van ‘scratch’ af aan opgebouwd moet worden. In principe bieden open source en closed source Content Management Systemen dan ook ongeveer even veel flexibiliteit en vrijheid.
Ben ik dan beter af met een open source CMS dan met een closed source CMS?
Die vraag kunnen we helaas niet met een eenvoudig ja of nee beantwoorden. Zoals hiervoor uitgelegd ben je sowieso gebonden aan je webbouwer. Verder hangt deze keuze af van diverse factoren. Laten we een voorbeeldje geven. Omdat er bij een open source CMS, zoals bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Drupal, wereldwijd miljoenen gebruikers zijn en ontwikkelaars vrijwel continu al dan niet betaalde plug-ins (extra functionaliteiten) ontwikkelen, is het van groot belang om regelmatig je website te updaten met de nieuwste softwareversies en te zorgen voor een goede back-up. Want je wilt natuurlijk dat je website optimaal functioneert en dat-ie 24/7 goed beschermd is tegen cyberaanvallen om te voorkomen dat je website ‘platligt’. Om problemen voor te zijn moet je, bij voorkeur volgens een vast periodiek schema, bij een open source CMS zelf regelmatig nieuwe software installeren en back-ups maken. Uiteraard kun je dit via een abonnement ook uitbesteden aan je open source webbouwer.
Ons eigen CMS is bijzonder robuust en bevat geen enorme hoeveelheid aan extra plug-ins. Dat biedt meerdere voordelen. Ten eerste is ons CMS hierdoor heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Ten tweede is ons CMS hierdoor bijzonder stabiel en hoeven we minder vaak te updaten en te back-uppen wat uiteraard scheelt in de terugkerende maandelijkse kosten. Het updaten, back-uppen, beveiligen en monitoren hoef je bij ons overigens niet zelf te doen. Dat doen we volledig geautomatiseerd voor je en is, afhankelijk van de gekozen onderhoudspakketten, inbegrepen in onze terugkerende kosten.