GRATIS workshop optimaliseer je website met AI!

Lees verder

Snel naar:

Hieronder zie je de onderwerpen die aan bod komen op deze pagina over het verschil tussen een CMS en een 'website builder'. Klik erop om er direct over te lezen.

De voor- en nadelen op een rijtje

In het maken van de keuze tussen CMS websites en 'website builders', zijn er duidelijke verschillen waar je rekening mee moet houden. Van complexiteit en flexibiliteit tot codekwaliteit en kosten, elk aspect speelt een rol bij het bepalen van het meest geschikte platform voor jouw specifieke behoeften.

Complexiteit en flexibiliteit

Een CMS website biedt vrijwel altijd aanzienlijk meer mogelijkheden en flexibiliteit dan een 'website builder'.
Daarom kiezen organisaties met complexe websites, zoals grote, zakelijke websites, e-commerce platforms en websites die relatief veel maatwerk en programmeerwerk vereisen, bijna altijd voor een CMS website.

Vergeleken met een CMS website is een 'website builder' over het algemeen eenvoudiger te gebruiken en zijn ze gericht op gebruikers met heel weinig of geen technische kennis. Een 'website builder' biedt keuze uit een aantal standaard sjablonen en visuele bewerkingsmogelijkheden waarmee je gemakkelijk en snel een eenvoudige website kunt opzetten en beheren. Dit maakt een 'website builder' met name geschikt voor persoonlijke blogs, kleine bedrijven en eenvoudige portfolio-websites.

Schonere code: snellere laadtijd en betere indexering

In vergelijking met een 'website builder' heeft een CMS website vaak een veel schonere broncode. Dit komt doordat bij een CMS website de opmaak en content beter gescheiden zijn waardoor er veel minder 'vervuilende' inline styling/opmaak is. Een CMS website heeft hierdoor vaak een aanzienlijk snellere laadtijd en een betere indexering in zoekmachines zoals Google. Een bijkomend voordeel is vaak ook dat je in een CMS website de styling, bijvoorbeeld van je kopregels, overal makkelijker op een consequente manier kunt aanpassen. Met een 'website builder' is er vaak veel inline styling en die is minder makkelijk te overschrijven.

Aanpassingsmogelijkheden

Een CMS website biedt uitgebreide mogelijkheden voor (maatwerk) aanpassingen en stelt ontwikkelaars in staat om de code direct te bewerken. Het voordeel hiervan is dat je in veel gevallen vrijwel alles van je website kunt aanpassen, maar je hebt er meestal wel enige technische kennis voor nodig. Dat laatste geldt overigens niet voor het CMS van Websteen.

Hiermee kun je ook prettig en makkelijk werken als je geen of heel weinig technische kennis of ervaring hebt. 'website builders' zijn beperkter wat betreft de mogelijkheden om aanpassingen door te voeren. De standaard sjablonen kun je in beperkte mate aanpassen, maar het aantal mogelijkheden is gering in vergelijking met een CMS website. Een 'website builder' is dan ook af te raden als je nogal specifieke wensen hebt op het gebied van webontwerp of functionaliteit.

Gebruiksvriendelijkheid

Het leren gebruiken van een CMS kan een beetje lastig zijn voor beginners zonder ervaring in het beheren van content en instellingen. Niet elk CMS is namelijk zo gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en gemakkelijk als het Websteen CMS.

'Website builders' zijn vrijwel allemaal bijzonder gebruiksvriendelijk zodat ze toegankelijk zijn voor mensen zonder technische achtergrond. Een gebruikerstraining is meestal niet nodig.

Kosten

Het gebruik van een open source CMS is meestal gratis. Wel kunnen er kosten zijn voor het gebruik van extra functionaliteiten, zogenoemde plug-ins. En natuurlijk zijn er sowieso kosten voor domeinregistratie en het hosten van je website. Bij een closed source CMS betaal je meestal een vast maandbedrag voor het gebruik, het beveiligen, het doorontwikkelen en het updaten van de software.

Bij een 'website builder' sluit je vaak een abonnement af en heb je maandelijkse of jaarlijkse kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de functies en opslagruimte van je website. Een 'website builder' kan een goede kosteneffectieve oplossing zijn voor kleine websites.

Bepalend: jouw specifieke wensen en eisen

In het algemeen is de keuze tussen een CMS website en een 'website builder' afhankelijk van je eigen specifieke wensen en eisen. Wil je zelf een eenvoudige website met slechts enkele pagina’s maken en heb je geen of heel weinig technische kennis? Dan is een 'website builder' misschien de beste keuze. Wil je een maatwerk website en alle flexibiliteit op het gebied van vormgeving en functionaliteit? Dan is ons CMS een betere keuze.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Roy Jongerden - Eigenaar
Geschreven door
Roy Jongerden - Eigenaar

Ik begeleid als no-nonsense adviseur al bijna 20 jaar ondernemers met het vertalen van hun online doelstellingen naar concrete strategieën, ontwerpen, websites en online marketingcampagnes. Ik denk in kansen en oplossingen. Doordat ik geen technische achtergrond heb, sta ik heel dicht bij ondernemers en begrijp ik snel wat zij willen én verwachten.

Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Verschil tussen een CMS en een 'website builder'