Voor bijna elke kleine, middelgrote en grote organisatie is hun website van groot belang en is het een ‘must’ om te kiezen voor een passende website-ontwikkelaar. Laten we samen de belangrijkste selectiecriteria bekijken.
Budget en bedrijfsgrootte
Je website-ontwikkelaar moet natuurlijk passen bij je budget. Ben jij net gestart met je bedrijf dan is het in zijn algemeenheid af te raden om te kiezen voor een website-ontwikkelaar die ‘de hoofdprijs’ rekent voor zijn of haar dienstverlening, hoe goed dat bedrijf ook mag zijn. Webbureaus of digitale bureaus met een groot aantal medewerkers (bijvoorbeeld 50 of meer) in dienst kun je als starter vaak beter niet kiezen. Want uiteraard moeten al hun medewerkers betaald worden, maar ook hun pand, het wagenpark, et cetera. Werk je in of voor een wat grotere organisatie en/of heb je heel grote ambities op het gebied van website- of webapplicatie-ontwikkeling dan kan een website-ontwikkelaar van enige omvang, ondanks vaak wat hogere uurtarieven maar wel met een bijpassende service, juist wel een uitstekende partner voor je zijn. Vaak kunnen dit soort bedrijven sneller opschalen en meeschalen met jouw succes.
De bedrijfsgrootte van de website-ontwikkelaar is natuurlijk ook van belang voor hun stabiliteit. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat je met een wat grotere website-ontwikkelaar meestal verzekerd bent van meer zekerheid en continuïteit.
Transparantie en kosten-indicatie
Transparatie wat betreft kosten is natuurlijk eveneens van groot belang want je wilt een duidelijk beeld hebben van alle kosten rondom je website. Denk aan kosten voor het uitdenken, begeleiden, ontwerpen, bouwen, onderhouden, hosten en het doorvoeren van aanpassingen/wijzigingen. Afhankelijk van je wensen en eisen kan het zijn dat je vooraf niet exact weet wat de totale kosten zullen zijn. Wellicht is er ook voortschrijdend inzicht tijdens de bouw. Hoe dan ook: je moet tevoren wel een goede indicatie van de totale kosten hebben.
Bekijk onze pagina met uurtarieven
Specialisme(s) van je website-ontwikkelaar
Eveneens heel belangrijk is het specialisme van de door jou uit te kiezen website-ontwikkelaar. Wil je een website-ontwikkelaar met een focus op en ervaring in e-commerce, kleine MKB websites of grotere corporate websites? Vaak is het een pluspunt dat de ontwikkelaar al ervaring heeft in de branche waarin jij werkzaam in bent. Sowieso is het cruciaal dat de website-ontwikkelaar goed weet hoe je een klantgerichte en zoekmachinevriendelijke website maakt.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist behoefte hebt aan een specialistisch bureau dat websites maakt, snelle service en support levert maar ook webapplicaties kan maken. Een goed voorbeeld hiervan: Websteen.
Formaat, flexibiliteit en support/service
Bij het kiezen van een website-ontwikkelaar is, zoals we eerder aangaven, de bedrijfsgrootte van je webpartner van belang voor het prijsniveau. Maar het formaat van je web-ontwikkelaar is ook van belang voor de flexibiliteit. Werk je samen met een zogenoemde 1-pitter, een freelance web-ontwikkelaar, dan loop je de kans dat de support en service wat minder goed is. Simpelweg omdat de betreffende 1-pitter alles zelf moet doen en daardoor wellicht tijd tekort komt voor een flexibele support en service.
Daar staat tegenover dat als je samenwerkt met een groot bureau, bijvoorbeeld met 50 of meer medewerkers in dienst, dat je bij elke service-aanvraag, klein of groot, gebruik moet maken van hun ticket-systeem. Vaak moet je daarbij een aantal dagen tot een week - of langer - wachten op een reactie waarna vervolgens pas de uitvoering van de door werkzaamheden ingepland kan worden. Uiteraard zijn er grote website-ontwikkelaars die heel snel en flexibel zijn (hanteren dan vaak wel een hoge prijs). Er zijn er ook 1-pitters die enorm snel en servicegericht zijn, bijvoorbeeld als ze slechts enkele klanten bedienen. Bedenk voor jezelf hoe belangrijk flexibiliteit bij aanpassingen/wijzigingen voor je zijn.
Locatie, reviews en ‘klik’
Bij het kiezen van een website-ontwikkelaar is het natuurlijk eveneens belangrijk waar die gevestigd is. Ondanks dat we via Microsoft Teams, Google Meet en Zoom heel makkelijk kunnen video-bellen is het in een aantal gevallen prettiger en productiever om elkaar live te ontmoeten. Dat Websteen gevestigd is in Blaricum, in het midden van Nederland, is dan ook zeker geen toeval. Het loont bij het selecteren van een partner voor het ontwikkelen van je website ook de moeite om reviews, klantencases en testimonials te bekijken, hoewel die vaak een nogal gekleurd beeld kunnen geven.
De hiervoor genoemde criteria zijn allemaal van belang maar het belangrijkste is een ‘klik’ tussen jou en je web-ontwikkelaar. Je moet een goed gevoel hebben bij de web-ontwikkelaar en bij de verschillende mensen binnen het betreffende internetbureau of het digitale bureau waarmee je gaat samenwerken. Afhankelijk van je wensen en ambities zou het zo maar kunnen dat jij en Websteen uitstekend bij elkaar passen.
Vraag maar raak
|
![]() |
Home Kennisbank Waar moet ik op letten bij het kiezen van een website-ontwikkelaar?