Home Kennisbank Waar moet je op letten bij het schrijven van webteksten?
Een pakkende webtekst schrijven voor je eigen website is vaak een lastige taak. Je verhaal moet helder zijn en passen bij de identiteit van je bedrijf en bij je doelgroep. Wat in jouw oren heel logisch klinkt vanwege je kennis en ervaring, moet voor je bezoekers ook begrijpelijk zijn. En soms is het moeilijk om daar de juiste balans in te vinden. Bovendien heb je maar een paar seconden om een bezoeker te boeien met je verhaal, want voor je het weet zijn ze al weer weg.
Lezen vanaf een scherm is intensiever dan vanaf papier. Naast het feit dat het langzamer gebeurt, is het ook moeilijker om de concentratie en aandacht vast te houden van je bezoekers omdat er op een webpagina veel afleiding is. Hierdoor lezen bezoekers vluchtiger en oppervlakkiger. Ze zullen nooit de hele tekst lezen, maar scannen de pagina aan de hand van tussenkoppen, opvallende links en hun eigen zoekwoorden.
In principe schrijf je de teksten op je webpagina voor je doelgroep, maar toch kun je de teksten dusdanig optimaliseren dat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Als het goed is, is dit geen nieuwe informatie voor je, maar misschien wel iets waar je al een tijdje meer over zou willen weten. In dat geval moet je vooral verder lezen.
In principe bestaat er geen ideale lengte voor een tekst op je pagina. Zoekmachines zetten graag hun tanden in langere teksten en dit heeft meerdere redenen. Volgens onderzoek worden langere artikelen sneller gedeeld via social media en worden ze geassocieerd met onderzoek en kennis. Maar pas op dat je je bezoekers niet afschrikt met een hele lap tekst. Schrijf geen extra content, maar zorg ervoor dat het relevant blijft. Het gaat niet om kwantiteit, maar kwaliteit.
Je webpagina volproppen met zoekwoorden? Dat is zo 2012. Tegenwoordig zijn zoekmachines steeds beter in het nabootsen van menselijk gedrag. De zoekmachines begrijpen dat een tekst met twintig dezelfde zoekwoorden van mindere waarde is dan een goed stuk content wat ook aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Met snappen bedoelen we machine learning, algoritmes en Artificial Intelligence. Dat heeft enorme impact op SEO-copywriting. Gebruik dus in plaats van alleen maar zoekwoorden ook onderwerpen. Een webpagina kan tegenwoordig op tientallen zoekwoorden gevonden worden. Google wordt steeds slimmer en maakt inmiddels gebruik van het Hummingbird-algoritme, waar de nadruk op onderwerpen ligt in plaats van op specifieke zoekwoorden. Dit alles heeft te maken met de zogenaamde ‘semantische zoekintentie’.
Het heeft geen zin om in je teksten moeilijke termen te gebruiken. De meeste bezoekers van je pagina zijn door het gebruik van ‘simpele’ zoektermen op jouw website terecht gekomen. Door voorzichtig te zijn met vakjargon kom je bij je bezoekers sympathieker over en laat je toch merken dat je weet waar je het over hebt.
Vraag maar raak
|
![]() |
Home Kennisbank Waar moet je op letten bij het schrijven van webteksten?