Wat is beter: WordPress of een closed source CMS?Laten we eerst aangeven wat het verschil is tussen een ‘open source’ en een ‘closed source’ Content Management Systeem. Een open source CMS heeft een zogenoemde open broncode en is daardoor voor elke ontwikkelaar inzichtelijk en toegankelijk. Voor deze software worden vrijwel continu zowel gratis als betaalde plug-ins (extra functionaliteiten) ontwikkeld. De meest bekende open source CMS’en voor websites zijn WordPress, Joomla en Drupal. WordPress, van oorsprong een blogsysteem, is verreweg het meest gebruikte open source CMS. Wereldwijd zijn er miljoenen WordPress-gebruikers en er zijn vele ontwikkelaars die WordPress plug-ins maken en aanbieden. Omdat er zoveel mensen, elk op hun manier, met en aan deze software werken is het van groot belang om regelmatig je WordPress website te (laten) updaten met de nieuwste softwareversies en te zorgen voor een goede back-up, onder meer om te voorkomen dat je website gehackt wordt. 

Bij een closed source CMS is er, zoals de naam al zegt, geen open broncode maar is het Content Management Systeem volledig zelf ontwikkeld door de betreffende webbouwer. Websteen heeft er heel bewust voor gekozen om haar klanten bij websites van dienst te zijn met een volledig zelf ontwikkeld Content Management Systeem (CMS). We mogen wel zeggen dat het CMS van Websteen niet alleen bijzonder gebruiksvriendelijk, flexibel en stabiel is maar ook uiterst veilig.

Belangrijkste voordelen van het CMS van Websteen:

  • is op maat gemaakt: hierdoor een stuk gebruiksvriendelijker - zonder afleidende ballast -
    in vergelijking met WordPress;
  • is veiliger dan WordPress omdat het systeem closed source is;
  • updaten we automatisch voor je (geen zorgen over veiligheid);
  • laadt aanzienlijk sneller, ook als de website veel functionaliteiten heeft.

Kosten van WordPress ten opzichte van een closed CMS

Naast gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en veiligheid is het kostenaspect van een website natuurlijk ook van belang. Het is een hardnekkig misverstand dat je bij een closed source CMS voor websites veel duurder uit bent dan met een WordPress website. Op zich is dat misverstand begrijpelijk want WordPress software is op zich gratis. Je betaalt echter wel voor bepaalde plug-ins en uiteraard ook voor de werkzaamheden van de webbouwer die met WordPress-software de website voor je maakt. Per saldo hoef je, als je alle kosten en kostenbesparingen (o.a. voor updates en back-ups) bij elkaar optelt, zeker niet of niet veel duurder uit te zijn met een closed sourced CMS. Al helemaal niet als je kiest voor het CMS van Websteen. Omdat we de software vanaf de basis, zeg maar steen voor steen, hebben opgebouwd en doorontwikkeld kunnen we bijzonder snel een uitstekende website op maat voor je maken die helemaal voldoet aan je wensen en waarbij aanpassingen altijd snel doorgevoerd kunnen worden.

Bekijk ons actuele tarievenoverzicht

Is een website gebouwd door jullie later om te zetten naar WordPress?

Heel af en toe krijgen we deze vraag voorgelegd. Ons eerlijke antwoord is dan: nee, dat kan niet. In elk geval niet ‘met een druk op de knop’. Besluit je, om welke reden dan ook, na enige tijd om over te stappen van een door ons gebouwde website naar een WordPress website, dan krijg je netjes alle data van ons mee en moet je WordPress webbouwer opnieuw een website voor je bouwen. Aan de andere kant: als je momenteel al een WordPress website hebt en je wilt overstappen naar een nieuwe webbouwer, dan zal die zeer waarschijnlijk ook niet met de bestaande website verder gaan maar een website maken volgens zijn of haar eigen werkwijze.

Dus jullie kunnen mij niet helpen met een WordPress website?

Wij zijn best overtuigd dat je met WordPress prima websites kunt maken, maar we geloven toch dat we je beter van dienst kunnen zijn met ons eigen CMS. Om die reden kunnen we je dus niet helpen met een WordPress site. Mocht je, om wat voor reden dan ook, toch heel graag een WordPress site willen laten ontwikkelen, dan kunnen we je altijd doorverwijzen naar een partner die hierin gespecialiseerd is. Maar uiteraard nodigen we je graag uit om eens contact met ons op te nemen om de mogelijkheden met ons CMS te bespreken.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Wat is beter: WordPress of een closed source CMS?