Wat is een CMS?

CMS is de afkorting voor Content Management Systeem. Een Content Management Systeem is een online omgeving waarin alle inhoud (content) van een website gemakkelijk kan worden beheerd en aangepast. Denk hierbij aan het toevoegen of verwijderen van pagina's, teksten, foto's en video's. Het grote voordeel van een CMS is dat iemand een website kan updaten, zonder enige kennis van HTML, CSS en andere programmeertaal nodig te hebben. Met een CMS kun je in principe overal ter wereld inloggen om je website te beheren. Op deze manier kunnen meerdere mensen (van hetzelfde bedrijf) tegelijk werken aan de site.

Open source vs. closed source CMS

Bij open source is de broncode van een website voor iedereen beschikbaar. Een van de voordelen van een open source CMS is dat er een grote community is met mensen die plugins ontwikkelen waardoor je eenvoudig functionaliteiten kunt toevoegen aan je website zonder dat technische kennis vereist is. Het gevaar wat in een openbare broncode schuilt, is dat hackers en andere kwaadwillende personen in de broncode gemakkelijk op zoek kunnen naar zwakke plekken om hier later misbruik van te maken. Een open source CMS is dus niet per definitie veilig te noemen.

Closed source is de tegenhanger van open source en houdt in dat niemand anders dan de webbouwer aanpassingen aan de software kan doen. Bij Websteen hebben we voor onze klanten een eigen closed source CMS ontwikkeld. Het CMS wordt dus enkel en alleen door ons onderhouden, waardoor ons team alle ins- en outs van het systeem kent. Door de ‘gesloten code’ kunnen wij onze klant garanderen dat de broncode veilig blijft.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Wat is een Content Management Systeem (CMS)?