Websteen legt uit: wat is een SSL-certificaat?Steeds vaker komen we de afkorting HTTPS tegen in de adresbalk van je browser, maar waar staat deze afkorting voor en wat is het verschil met de bekende HTTP? HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het HTTP-protocol en heeft als doel een veilige uitwisseling van gegevens.

Deze HTTPS komt tot stand door het gebruik van een Secure Sockets Layer (SSL) wat een extra veilige laag over het verstuurde webverkeer vormt. Dit houdt in dat de inhoud van de door jou ingevulde gegevens (bijvoorbeeld een bankrekeningnummer of adres) alleen te ontcijferen is door de bedoelde ontvanger. Op deze manier kunnen kwaadwillende partijen die het verkeer proberen te onderscheppen nooit de daadwerkelijke inhoud achterhalen. Het omzetten van een website van HTTP naar HTTPS gaat niet zomaar, aangezien hier een SSL-certificaat voor nodig is. Dit SSL-certificaat is per domeinnaam uniek en niet na te maken.

Type SSL-certificaten

Wat de bezoekers aan je website zien, hangt af van het certificaat dat je aanschaft. De SSL-certificaten worden uitgegeven in drie verschillende gradaties:

 • Domeinvalidatie
  Hierbij wordt alleen de domeinnaamhouder van de website gecontroleerd. Door het ontbreken van bedrijfsgegevens is dit type certificaat vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar waarbij de identiteit van de website minder belangrijk is.
 • Organisatievalidatie
  Bij dit certificaat worden alle bedrijfsgegevens zorgvuldig gecontroleerd en in het SSL-certificaat opgenomen. De bezoekers van een website kunnen deze gegevens via het certificaat inzien en krijgen zo meer vertrouwen in de veiligheid van de website en organisatie.
 • Uitgebreide validatie 
  Een SSL-certificaat met uitgebreide validatie (een EV SSL-certificaat) is aan te bevelen aan financiële instellingen en webshops. Alle (bedrijfs)gegevens worden volgens uitgebreide richtlijnen gecontroleerd. Voor bezoekers is een certificaat met uitgebreide validatie eenvoudig te herkennen aan de groene adresbalk en bedrijfsnaam die direct getoond wordt. Dit is zichtbaar bewijs dat de website betrouwbaar is.

Hoe herken je een SSL-certificaat?

 1. De URL van de website begint met ‘https://’.
 2. SSL-certificaatEr wordt een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser.
 3. Bij uitgebreide validatie certificaten wordt (afhankelijk van de browser) een deel van de adresbalk groen en de naam van het bedrijf wordt getoond in de adresbalk.
 4. Door op het slotje te klikken, kun je vaak gedetailleerde informatie krijgen over de aanvraag en uitgifte van het certificaat.

Wanneer heeft een website HTTPS nodig?

Voorheen zouden we als antwoord gegeven hebben: niet, tenzij je met gevoelige persoonsgegevens werkt of bijvoorbeeld een login systeem op je website hebt. Maar bij Websteen is HTTPS inmiddels de standaard. Een SSL beveiligde website biedt de bezoeker meer vertrouwen in je bedrijf en website waardoor zij eerder geneigd zijn tot conversie. Bezoekers vinden het namelijk prettig om te zien dat je als bedrijf waarde hecht aan veiligheid en privacy.

Daarnaast is er nog een goede reden voor het aanschaffen van een SSL-certificaat. Websites die gebruik maken van SSL worden namelijk beter gevonden in Google. Sinds 2014 krijg je van de zoekmachine juist pluspunten wanneer je website HTTPS beveiligd is omdat Google het liefst alleen maar veilige websites toont aan zijn gebruikers.

Bovendien tonen sommige internetbrowsers de waarschuwing aan bezoekers dat de verbinding mogelijk niet privé is. Dit kan afschrikken om de website verder te bezoeken.

Wil jij ook een SSL-certificaat?

Heb jij nog geen SSL-certificaat of weet je niet precies welk certificaat je nodig hebt. We geven je graag meer advies over welk SSL-certificaat het meest geschikt is voor jouw website.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Wat is een SSL-certificaat?