
Wanneer je aan de slag gaat met online marketing wil je natuurlijk graag weten wat jouw inspanningen opleveren en welke campagnes het meest effectief zijn. Het kan zo maar eens zijn dat het verkeer dat vanuit een Facebook bericht op je website terecht komt anders navigeert dan iemand die via je nieuwsbrief binnenkomt. Om dit meetbaar te maken kun je een stukje code toevoegen aan de link naar je website. Dit stukje code heet een UTM-code en is de afkorting voor Urchin Tracking Module. De extra informatie uit de UTM-code slaat Google Analytics op waardoor je heel eenvoudig de herkomst van het verkeer en de specifieke campagne kunt achterhalen.
Hoe ziet een UTM-code eruit?
Een voorbeeld van een link met UTM-code is:
https://www.websteen.nl/kennisbank/wat-is-een-utm-code/?utm_source=linkedin&utm_medium=content&utm_campaign=wat_is_een_utm_code
Een UTM-code bestaat altijd uit een paar verplichte elementen:
- Campagne source (Vanuit welke bron wordt er verwezen? Bijvoorbeeld: LinkedIn, Facebook of een nieuwsbrief)
- Campagne medium (Welke vorm van marketing is het? Bijvoorbeeld: content, cpc, een banner of e-mail)
- Campagne naam (Wat is de naam van de campagne? Bijvoorbeeld: wat_is_een_utm_code)
Hoe maak je een UTM-code?
Voor je aan de slag gaat met het toevoegen van een UTM code aan je url is het verstandig om met je team eerst afspraken te maken over de naamgeving die je wilt gaan gebruiken. Zo is er consistentie en voorkom je fouten en/of slordigheden. Er is niks ergers dan je data vervuilen in Google Analytics. Bijvoorbeeld de ene keer met hoofdletters en de andere keer niet.
Een UTM Code aan een link toevoegen kan op een eenvoudige manier met onze Gratis UTM builder. Natuurlijk zijn er ook andere UTM builders die je kan gebruiken om een UTM code te maken.
Bekijk onze UTM Builder
Waar vind je de statistieken van de UTM-codes terug?
In Google Analytics navigeer je via Acquisitie (links) naar Alle verkeer > Bron/medium. Hier vind je het verkeer vanuit alle bronnen terug. Je ziet hier dus ook de bron (source) en het medium van de door jou ingestelde UTM-codes. Vul je jouw UTM-code als medium 'cpc' (kosten per klik) in, dan geef je aan dat het een betaalde campagne betreft. Deze gegevens kun je ook terugvinden onder Acquisitie > Campagnes.
Voor alle bronnen vind je nuttige informatie, zoals het aantal bezoekers, conversies en hoe lang de gemiddelde sessieduur is geweest. Zo zie je in een oogopslag hoe jouw campagne heeft gepresteerd en of deze dus bijdraagt aan jouw doelstellingen.
