Wat is het verschil tussen 301 en een 302 redirect? | Websteen kennisbankWebsites zijn constant in ontwikkeling waardoor de URL’s van webpagina’s continu veranderen. In dit geval is het verstandig om je bezoekers (én zoekmachines) de weg te wijzen via een redirect. Een redirect is een omleiding van de ene webpagina naar een andere. Maar ook van één domeinnaam naar een andere domeinnaam. Zie het als een soort verhuisbericht. Als je dit goed doet, merken je bezoekers er helemaal niks van.

Heb je een pagina of artikel verwijderd of verplaatst?

Het wijzigen van een URL gaat soms bewust, maar nog veel vaker zonder dat je er direct bij stil staat. Wanneer je pagina’s of artikelen van je website verwijdert, dan kunnen deze niet meer benaderd worden vanuit zoekmachines of andere websites die naar desbetreffende pagina's linken. Ook wanneer je een pagina verplaatst kan de URL wijzigen. Daarnaast wijzigen sommige platformen de URL automatisch wanneer je een productnaam of titel aanpast.

In alle deze gevallen krijgt de bezoeker de beruchte 404-pagina in beeld met “Page Not Found”. Deze foutmelding wordt door de webserver dus weergegeven als de opgevraagde pagina niet bestaat. De melding kan bezoekers afschrikken, ze verlaten de website weer. Zonde!

Een 301 redirect

Een 404-pagina (foutmelding) kun je voorkomen door het instellen van een permanente omleiding; de 301 redirect. De 301 redirect kun je eigenlijk vergelijken met een verhuisbericht, waarmee je de postbezorger (de zoekmachine) op de hoogte stelt van je verhuizing en je nieuwe adres (URL) doorgeeft. Het verhuisbericht zal ervoor zorgen dat je belangrijke post (externe links naar je website) alsnog kan worden doorgestuurd naar je nieuwe adres. De 301 directs zijn vooral nodig in de volgende gevallen:

  • Zodra je een nieuwe website online gaat zetten en de URL's gewijzigd zijn.
  • Het permanent omleiden van een URL naar een ander adres.
  • Het verhuizen van je oude domeinnaam naar een compleet nieuwe domeinnaam.
  • Het samenvoegen van twee websites.
  • Wanneer je je website via verschillende links bereikbaar wilt hebben (vb: www.websteen.nl en websteen.nl tonen beide dezelfde website).

Een 302 redirect

Een andere situatie is de 302 redirect en is, in tegenstelling tot de 301, een tijdelijke omleiding. Je geeft hiermee aan dat je tijdelijk offline bent (bijvoorbeeld door onderhoud of wanneer een product niet op voorraad is in een webshop). Het voordeel hiervan is dat zoekmachines regelmatig terugkeren om te controleren of je pagina weer online is en de pagina niet opnieuw geïndexeerd hoeft te worden. Hierdoor wordt je linkwaarde behouden en heeft dit dus geen invloed op je ranking tussen de zoekresultaten.

Wat is het verschil tussen 301 en een 302 redirect?

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?

Home Kennisbank Wat is het verschil tussen 301 en een 302 redirect?