Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Search Engine Optimization (SEO)

De Nederlandse vertaling van SEO (Search Engine Optimization) is zoekmachine optimalisatie. Dit is de overkoepelende term voor alle activiteiten die de vindbaarheid van je website verbeteren. Hierbij draait het puur om de zoekresultaten onder de advertenties (de organische zoekresultaten). Er zijn in ieder geval drie factoren die belangrijk zijn bij zoekmachine optimalisatie:

  • Aanwezigheid van relevante content op de verschillende webpagina’s, maar ook het correct gebruiken van de metagegevens.
  • Technische aspecten zoals de snelheid en de structuur van je website.
  • Linkbuilding en dan met name het aantal relevante externe verwijzingen naar je website.

Search Engine Advertising (SEA)

De organische zoekresultaten staan onder de betaalde zoekresultaten. Deze betaalde zoekresultaten vallen onder SEA (Search Engine Advertising) en komen uit het advertentieprogramma van de zoekmachine (Google Ads bij Google en Microsoft Ads bij Bing). Waar je met SEO niet direct bovenaan de zoekresultaten staat, kan dat met SEA wel. Met een campagne bied je op verschillende relevante zoektermen in en je kiest een budget. Zoekt iemand met deze zoektermen en bied je genoeg? Dan verschijnt jouw advertentie bovenaan. De kunst is om de juiste zoektermen voor de juiste prijs te vinden, zodat jouw website zichtbaar is op de momenten die er toe doen.

SEA en SEO vormen samen SEM

SEA en SEO vormen samen je SEM (Search Engine Marketing), maar zijn dus twee verschillende online marketingmiddelen: 

  • SEO is een (onbetaalde) manier van online marketing waarmee je de vindbaarheid en zichtbaarheid tussen de organische zoekresultaten verbetert. Via SEO krijg je voornamelijk bezoekers naar je website vanwege je relevante content.
  • Via SEA vergroot je (soms tijdelijk) je zichtbaarheid door het betalen voor doelgerichte advertenties in zoekmachines.

In de onderstaande afbeelding is te zien hoe dit er voor Websteen eruitziet. De zoekresultaten in de groene balk zijn de advertenties waar wij via Google Ads (SEA) voor betalen en de resultaten binnen de blauwe balk zijn de organische zoekresultaten.

Het verschil tussen SEO en SEA

Wat is beter voor mijn organisatie? SEO of SEA?

Wanneer je aan de slag gaat met SEO dan zul je niet direct bovenaan te vinden zijn. Het is een project waar je een lange adem voor nodig hebt en het blijft een on-going traject. Het is een spelletje dat gespeeld wordt met de algoritmes van de zoekmachine en het heeft dus tijd nodig voor dat je bovenaan de organische resultaten staat. Toch is SEO belangrijk, want als het eenmaal lukt dan is een klik op het resultaat gratis. En omdat je met SEO de content op jouw website verbetert en je ook zaken als snelheid op orde dient te hebben, heeft dit ook een positieve impact op hoe bezoekers jouw website ervaren. Onderaan de streep levert dit je meer conversies op.

Wil je op korte termijn beter zichtbaar zijn? Of zijn er zoektermen met zoveel concurrentie dat goede organische posities lastig zijn? Dan helpt SEA je. Met de juiste zoektermen en voldoende budget wordt jouw website binnen no-time gevonden.

Het een hangt met het ander samen, beiden kunnen elkaar versterken. En stel je voor dat je zichtbaar bent met een advertentie én bovenaan de organische zoekresultaten te vinden bent. Jouw potentiële klant kan niet meer om je heen. Ook kun je de gegevens uit SEA gebruiken om verder met SEO aan de slag te gaan.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?

Home Kennisbank Wat is het verschil tussen SEO en SEA?