GRATIS workshop optimaliseer je website met AI!

Lees verder

Snel naar:

Hieronder zie je de onderwerpen die aan bod komen op deze pagina over het verschil tussen UX design en UI design. Klik erop om er direct over te lezen.

Wat is UX design?

Het vakgebied User Experience design richt zich op de totale gebruikerservaring bij het gebruik van een product, website of webapplicatie. Het doel van UX design is helder: ervoor zorgen dat het fysieke of digitale product intuïtief, efficiënt en prettig is voor de gebruiker.

UX designers voeren diepgaand onderzoek uit naar de doelgroep, hun behoeften en het probleem dat het product oplost. Ze analyseren gebruikersgedrag en verzamelen feedback om verbeteringen aan te brengen. Bij een website of webapplicatie ontwerpen ze op basis van die informatie de structuur voor de inhoud. Die is erop gericht dat gebruikersprocessen (workflows) worden gestroomlijnd, dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en dat makkelijk vinden wat ze zoeken. UX designers gebruiken diverse tools om hun ideeën vorm te geven waaronder flowcharts. Hiermee maken ze visueel duidelijk wat de meest efficiënte route is naar de gewenste informatie. UX design is er dus op gericht om door het wegnemen van obstakels of die slim te verbergen, de ervaring van de gebruiker zo soepel en prettig mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is een fade-in/fade-out effect om de laadtijd van een webpagina te verbergen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mooie overgangen en subtiele animaties die het leuk maken om op de website te blijven

Wat is UI design?

Bij User Interface design gaat het niet zo zeer om de gebruikerservaring maar om de visuele elementen en interacties van het (digitale) product. We hebben het dan vooral over de lay-out, kleuren en typografie. De eerste opzet voor het UI design wordt bijna altijd gemaakt in een wireframe. Dat is een grafische weergave zonder design van de te maken website of webapplicatie. In een wireframe geeft een UI designer aan waar de verschillende elementen, waaronder functionaliteiten moeten komen te staan. Anders gezegd: een wireframe is meestal de eerste opzet van de structuur van een website. Het wordt vaak gebruikt als praatstuk om te komen tot de definitieve opzet en is de basis voor het webdesign en het prototype van de webapplicatie. UI designers hebben de ‘schone taak’ om voor websites en webapplicaties een aantrekkelijk en intuïtief ontwerp te maken dat naadloos aansluit op de merkidentiteit van de klant en in lijn zijn met hun overige communicatiemiddelen. Een UI-designer ontwerpt onder meer knoppen, menu's, formulieren en andere interactieve elementen.

Belangrijkste verschillen tussen UX design en UI design

1. Focusgebied

UX design richt zich op de totale gebruikerservaring. Bij UI design ligt de focus op het visuele en de gebruikersinterface oftewel de interactiviteit.

2. Onderzoek versus visueel ontwerp

Bij UX design start je, als het goed is, met een diepgaand onderzoek en maak je gebruikersanalyses. Dat geldt niet voor UI design omdat daar vooral het visuele/grafische aspect van belang is.

3. Prototyping versus grafische ontwerpen

UX designers maken flowcharts. UI designers niet, die ontwerpen door middel van wireframes en prototypes visuele en grafische elementen die uiteraard naadloos moeten passen in het totale ontwerp van de website of webapplicatie en binnen de algehele merkpresentatie.

4. Workflow versus esthetiek

Een UX designer optimaliseert gebruikersprocessen en informatieflows. Een UI designer richt zich op de interactie tussen gebruiker en apparaat/website en maakt hiervoor lay-outs en prototypes.

Conclusie: in elkaars verlengde, maar er zijn verschillen

Duidelijk zal zijn: zowel bij UX design als UI design wil je het prettig en/of makkelijk maken voor de gebruiker van het product waaronder de gebruiker van een digitaal product zoals een maatwerk website of een webapplicatie. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen UX design en UI design. Ze kunnen elkaar versterken maar ook verzwakken. Uiteraard is het de uitdaging dat UX design en UI design elkaar optimaal versterken.

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Jeroen van Netten
Geschreven door
Jeroen van Netten

Copywriter/tekstschrijver Jeroen van Netten is gespecialiseerd in, en heeft jarenlange ervaring met, het schrijven van de meest uiteenlopende marketing­­teksten waaronder SEO-webteksten. Zijn uitdaging: veel zeggen in weinig woorden.

Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Wat is het verschil tussen UX design en UI design?