Wat zijn de 5 belangrijkste valkuilen bij het ontwikkelen van een website?Afgelopen jaren hebben we bij Websteen een groot aantal websites ontwikkeld, zowel voor directe klanten, als in opdracht van of in samenwerking met een communicatiebureau of marketing-adviseur. Elke keer vinden we het weer een mooie uitdaging om het best mogelijke digitale eindproduct op te leveren waar de klant helemaal mee in zijn of haar nopjes is. Het leukste is altijd als we er weer in geslaagd zijn om de verwachtingen van de klant te overtreffen. Als ervaren webbouwers beseffen we als geen ander dat het ook voor de klant spannend is om een website te laten maken omdat het traject vanaf kennismaking en het eerste design tot en met de oplevering en de livegang van de website vaak relatief veel tijd (gemiddeld 3 maanden) en budget kost. We hebben niet een heel uitgebreide lijst van valkuilen die je moet zien te ontwijken als je een website wilt laten ontwikkelen maar wel een aantal belangrijke aandachtspunten.

1. Is er een goede klik?

Wij vinden een goede persoonlijke klik tussen jou als opdrachtgever en ons als adviseur/ sparringpartner en webbouwer echt cruciaal voor een vruchtbare samenwerking en een goed eindproduct. Als jij of wij geen klik ervaren voorafgaand aan de bouw van jouw website, dan kunnen we beter elk onze eigen weg gaan, zoals dat heet. Want dan wordt het niets. We hoeven natuurlijk niet de beste vrienden te worden - mag wel natuurlijk - maar omdat we bij een maatwerk website toch intensief moeten samenwerken, is een wederzijds enthousiasmerende en open houding in onze ogen een absolute must.

2. Wat wil je bereiken met je website?

Tijdens een uiteraard kosteloos kennismakingsgesprek stellen we bijna altijd allereerst de vraag ‘Wat wil je precies bereiken met je website?’ Dat klinkt misschien een beetje flauw. Maar dat is het niet volgens ons. Want voor je een website laat ontwikkelen is het zaak om voor jezelf duidelijk te hebben welke functie(s) de website precies moet hebben. Een valkuil is dat je pas achteraf je doelstellingen echt goed bepaalt waardoor de website op allerlei punten al dan niet ingrijpend aangepast moet worden en je onnodige kosten maakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je met je nieuwe website je organisatie wilt (her)profileren. Een doel kan ook zijn dat je nieuwe producten/ oplossingen nadrukkelijker wilt presenteren of je website bezoeker beter wilt informeren en meer wilt enthousiasmeren en aanzetten tot offerte-aanvragen en verkoop. Daarnaast is het belangrijk om heldere conversiedoelen te hebben. We helpen je graag met het samen vooraf nauwlettend bepalen van je verschillende doelstellingen.

3. Welk dienstenpakket heb je nodig?

Het is aan te raden om voor jezelf goed vast te stellen of je, onder één dak, zowel online consultants, webdesigners, een fotograaf, SEO-copywriters, contentspecialisten, SEA-specialisten als zoekmachine marketing experts nodig hebt. Zo ja, dan kan het zijn dat je het beste kunt kiezen voor een full service digital agency of een full service online marketingbureau. Wil je bijvoorbeeld alleen maar jouw plan, schets of eigen ontwerp laten uitwerken tot een prima eindproduct, kies dan zeker geen full service digital bureau of full service online marketingbureau. Want je betaalt dan ook voor diensten die je niet afneemt.

We preken even voor eigen parochie: in het laatste geval zou je een heel goede partner kunnen hebben aan Websteen. Als gespecialiseerd full service internetbureau (ruim 15 man/ vrouw sterk) denken we met je mee over onder meer technische mogelijkheden en geven we je vormgevingstechnisch advies. Op onze kenmerkende no-nonsense manier helpen we uiteenlopende kleine, middelgrote en grote bedrijven en organisaties bij allerlei digitale vraagstukken, niet alleen met goed doordachte websites ook met krachtige webapplicaties. We hebben zowel webdesigners, front-end developers als back-end developers in dienst en elk project wordt ‘strak’ gemanaged door een vaste projectleider/manager. 

Meer lezen over ons

4. Juiste formaat?

Een valkuil is ook dat je een webpartner kiest die niet bij je past qua formaat. Een webbureau, natuurlijk helemaal een 1-pitter, kan te klein voor je zijn en te weinig man/ vrouwkracht hebben om snel in te kunnen spelen op jouw wensen. Bijvoorbeeld bij aanpassingen die je doorgevoerd wilt hebben. Een bureau kan uiteraard ook te groot zijn waarbij je te maken krijgt met te veel contactpersonen en je verplicht bent om bij zelfs de eenvoudigste aanpassing aan je website gebruik te maken van een ticket-systeem. Persoonlijk hebben wij een gruwelijke hekel aan een dergelijke manier van ‘service-verlenen’. Dat doen we onze klanten dan ook niet aan. Bij ons ben je een klant, geen nummer. Als je een vraag hebt of je wilt dat we bijvoorbeeld een aanpassing voor je doorvoeren, bel je ons gewoon tijdens kantooruren of je stuurt ons een mail. Die komt aan bij onze supportspecialisten. Eén van hen pakt dat wat je wilt dezelfde dag of hooguit de volgende werkdag voor je op. En als er ‘brand’ is blussen we direct voor je. Hoe flexibel wil je het hebben?

5. Passende prijsstelling?

Last but nog not least: bij het laten ontwikkelen van je website is het kostenaspect natuurlijk ook van groot belang. Dat geldt niet alleen voor de kosten van het ontwerp en de bouw maar ook voor de overige kosten zoals hostingkosten. Al zeggen we het zelf: Websteen is niet het goedkoopste bureau van Nederland en stunt niet met prijzen maar we zijn zeker niet duur. Sterker nog: vergelijkbare internetbureaus hanteren vaak 20 tot 25% hogere tarieven voor hun diensten en producten. We zijn bovendien heel transparant over alle kosten zodat je nooit voor onprettige verrassingen komt te staan.

Lees meer over tarieven

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?
Voorblad van de Websteen whitepaper: alles wat je moet weten over maatwerk websites

Hé... wacht even!

Een nieuwe maatwerk website; dat zou je wel willen, maar waar moet je beginnen? In onze whitepaper hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Ja, ik wil de whitepaper aanvragen

Misschien later

Home Kennisbank Wat zijn de 5 belangrijkste valkuilen bij het ontwikkelen van een website?