Direct contact: 035 - 52 51 676 / info@websteen.nl
|

Wat is het verschil tussen 301 en een 302 redirect?

Websites zijn constant in ontwikkeling; de URL’s van webpagina’s veranderen hierdoor continu. In dit geval is het verstandig om je bezoekers (én zoekmachines) de weg te wijzen via een redirect. Een redirect is een omleiding van de ene webpagina naar een andere. Maar ook van één domeinnaam naar een andere domeinnaam. Als je dit goed doet, merken je bezoekers er helemaal niks van.

Heb je een pagina of artikel verwijderd of verplaatst?

Wanneer je pagina’s of artikelen van je website verwijderd of verplaatst dan kunnen deze niet meer benaderd worden vanuit zoekmachines of vanaf een andere website die naar jouw pagina linkt. De bezoeker krijgt dan de beruchte 404-pagina in beeld met “Page Not Found”. Deze foutmelding wordt door de webserver dus weergegeven als de opgevraagde pagina niet bestaat.

Een 301 redirect

Een 404-pagina ( foutmelding ) kun je voorkomen door het instellen van een permanente omleiding; de 301 redirect. De 301 redirect kun je eigenlijk vergelijken met een verhuisbericht, waarmee je de postbezorger (de zoekmachine) op de hoogte stelt van je verhuizing en je nieuwe adres (URL) doorgeeft. Het verhuisbericht zal ervoor zorgen dat je belangrijke post (externe links naar je website) alsnog kan worden doorgestuurd naar je nieuwe adres. De 301 directs zijn vooral nodig in de volgende gevallen:

  • Zodra je een nieuwe website online gaat zetten en de URL's gewijzigd zijn;
  • Het permanent omleiden van een URL naar een ander adres;
  • Het verhuizen van je oude domeinnaam naar een compleet nieuwe domeinnaam;
  • Het samenvoegen van twee websites;
  • Wanneer je je website via verschillende links bereikbaar wilt hebben (vb: www.websteen.nl en websteen.nl tonen beide dezelfde website).

Een 302 redirect

Een andere situatie is de 302 redirect en is, in tegenstelling tot de 301, een tijdelijke omleiding. Je geeft hiermee aan dat je tijdelijk offline bent (bijvoorbeeld door onderhoud of wanneer een product niet op voorraad is in een webshop). Het voordeel hiervan is dat zoekmachines regelmatig terugkeren om te controleren of je pagina weer online is en de pagina niet opnieuw geïndexeerd hoeft te worden. Hierdoor wordt je linkwaarde behouden en heeft dit dus geen invloed op je ranking tussen de zoekresultaten.

Wat is het verschil tussen 301 en een 302 redirect?

Lees ook eens...

HomeKennisbank - SEO / SEAWat is het verschil tussen 301 en een 302 redir...