Direct contact: 035 - 52 51 676 / info@websteen.nl
|

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

De Nederlandse vertaling van SEO (Search Engine Optimization) is zoekmachine optimalisatie. Dit is de overkoepelende term voor alle activiteiten die de vindbaarheid van je website verbeteren. Hierbij draait het puur om de organische zoekresultaten. Er zijn in ieder geval drie factoren die belangrijk zijn bij zoekmachine optimalisatie:

  • Aanwezigheid van relevante content op de verschillende webpagina’s, maar ook het correct gebruiken van de metagegevens.
  • Technische aspecten zoals de page speed en de structuur van je website.
  • Linkbuilding en dan met name het aantal relevante externe links naar je website.

De organische zoekresultaten staan onder de gesponsorde zoekresultaten. Deze gesponsorde zoekresultaten vallen onder SEA (Search Engine Advertising) waarbij het doel is om een zo hoog mogelijke notering in de zoekresultaten te behalen tegen een zo laag mogelijke prijs. Voor iedere website zijn meerdere zoekwoorden relevant, waardoor er vaak veel concurrentie is. Het is de kunst om goedkope zoekwoorden te kiezen die toch zorgen voor voldoende verkeer en kliks naar je website.

SEA en SEO vormen samen SEM

SEA en SEO vormen samen je SEM (Search Engine Marketing), maar zijn dus twee verschillende online marketingmiddelen: 

  • SEO is een (onbetaalde) manier van online marketing waarmee je de vindbaarheid en zichtbaarheid tussen de organische zoekresultaten verbetert. Via SEO krijg je voornamelijk bezoekers naar je website vanwege je relevante content.
  • Via SEA vergroot je (soms tijdelijk) je zichtbaarheid door het betalen voor doelgerichte advertenties in zoekmachines.

In de onderstaande afbeelding is te zien hoe dit er voor Websteen eruitziet. De zoekresultaten in de groene balk zijn de advertenties waar wij via Google Adwords voor betalen en de resultaten binnen de blauwe balk zijn de natuurlijke zoekresultaten.

Het verschil tussen SEO en SEA

Wat is beter voor mijn organisatie? SEO of SEA?

Het snelste resultaat kun je behalen met SEA, je kan hiermee in een korte tijd op veel zoektermen gevonden worden. Wij adviseren vaak om te starten met SEA en op basis van de resultaten te kijken of je de woorden die goed converteren ook via SEO kan gaan optimaliseren.

Lees ook eens...

HomeKennisbank - SEO / SEAWat is het verschil tussen SEO en SEA?