Direct contact: 035 - 52 51 676 / info@websteen.nl
|

Open Source of toch liever niet?

Open Source of toch liever niet? Tegenwoordig heeft iedere website een Content Management Systeem (CMS) waarmee de inhoud van de website eenvoudig en snel te beheren is. Er zijn diverse populaire ‘open source’ CMS-systemen zoals Wordpress, Drupal, Joomla en Typo3 die gratis te downloaden en te gebruiken zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een van de voordelen van een open source CMS is dat er een grote community is met mensen die plugins ontwikkelen waardoor je vaak op eenvoudige wijze allerlei functionaliteiten kunt toevoegen aan je website zonder dat je daar veel specialistische kennis voor nodig hebt.

Dit is ook gelijk een nadeel, want je ziet vaak dat een website, naarmate er meer en meer plugins ingezet worden, minder makkelijk te updaten is en dus minder veilig is. Een ander kenmerk is dat de site vaak trager wordt, dus minder gebruikersvriendelijk en daarmee dus ook minder ‘Google vriendelijk’.

Een ander nadeel is dat, zodra er maatwerk functionaliteiten ontwikkeld moeten worden, dit vaak een tijdrovende, complexe klus is. Ook maakt dit maatwerk het updaten vaak nog ingewikkelder en soms zelfs onmogelijk!

Veilig of niet?

Het kenmerk van ‘open source’ is dat de broncode van het CMS door iedereen in te zien is. Dit betekent dat hackers en andere kwaadwillende personen eenvoudig kunnen zoeken naar zwakke plekken in de code om hier misbruik van te maken. In dat opzicht is een open source CMS-systeem niet per definitie veilig te noemen. We spreken met grote regelmaat mensen van wie hun website gehackt is.

Werk je met een open source CMS-systeem, dan is het van essentieel belang om te zorgen dat je altijd alle beveiligingsupdates geïnstalleerd hebt. Vooral sites waarbij niet regelmatig de updates geïnstalleerd worden zijn gevoelig voor hacks.

Het alternatief: closed source CMS

Bij Websteen hebben we een bewuste keuze gemaakt om niet met een open source CMS-systeem te werken, maar met een closed source CMS. Dit betekent dat het Websteen CMS, dat we voor al onze klanten inzetten, door ons zelf ontwikkeld is en onderhouden wordt.

Doordat we alle ins -en outs van het systeem kennen, zijn we zeer flexibel in het leveren van maatwerkoplossingen en kunnen we dus voor iedere klant een CMS-systeem opleveren dat precies die functionaliteiten bevat die nodig zijn om de website eenvoudig te kunnen beheren.

Websites gemaakt door Websteen

We laten je graag zien hoe we onze kennis van online in praktijk brengen

 

Terug naar Achter de schermen