In een tijd waarin het digitale landschap een centrale rol speelt in ons dagelijks leven, is het essentieel dat websites voor iedereen toegankelijk zijn. Het creëren van een inclusieve online omgeving is niet alleen een morele verplichting, maar ook een strategische zet om het gebruiksgemak te vergroten en conversies te verhogen. En omdat wij bij Websteen hierin geloven, lopen wij graag voorop!
Blogs 13 juli 2023 3 min
Bart van Cardan Technobility, onze partner en een expert op het gebied van digitale toegankelijkheid, benadrukt het belang van het integreren van toegankelijkheid vanaf het allereerste begin van het ontwikkelingsproces van een website. Hij merkt op: "Door vanaf het begin rekening te houden met digitale toegankelijkheid ga je anders kijken naar je nieuwe website. Je krijgt hierdoor nieuwe creatieve inzichten, waardoor je website beter bruikbaar wordt voor alle bezoekers. Hierdoor vergroot je het gebruiksgemak en verhoog je het aantal conversies op je site. Alles wat je achteraf moet aanpassen of verbeteren kost meer tijd en geld."
Soms is het nodig om nieuwe plannen te maken, bijvoorbeeld als een bestaande huisstijl onvoldoende mogelijkheden geeft om een creatief toegankelijk ontwerp te maken. Bart suggereert: "Misschien is dit een mooi moment om ook de huisstijl meer toegankelijk te maken. Er kan ook worden gekozen voor een aanvulling op de huisstijl. Die aanvulling kan dan gebruikt worden voor de nieuwe website, maar ook voor andere digitale middelen in de organisatie."
Bij het creëren van toegankelijke websites moet ook rekening gehouden worden met specifieke aandachtspunten voor verschillende beperkingen. Voor mensen met visuele beperkingen is het belangrijk om alt-teksten in te vullen en doordacht kleurgebruik met een duidelijk contrast toe te passen. Voor mensen met auditieve beperkingen is het essentieel om ondertiteling en alternatieve visuele informatie aan te bieden. Mensen met motorische beperkingen hebben baat bij toetsenbordnavigatie, terwijl voor mensen met cognitieve beperkingen duidelijke inhoud en eenvoudige taal van belang zijn.
Naast deze specifieke aandachtspunten zijn er ook algemene best practices. Gebruik bijvoorbeeld duidelijke koppen om de inhoud te structureren, zorg ervoor dat de site compatible is met hulpmiddelen zoals schermlezers en stemherkenningssoftware of bied flexibiliteit aan, zoals aanpasbare tekstgrootte en kleurenschema's.
Naast de strategische voordelen en morele verplichtingen, benadrukt Bart ook de juridische aspecten. Hij wijst op Grondwet Artikel 1, waarin staat dat niemand mag worden buitengesloten op basis van een beperking, chronische ziekte of andere eigenschappen. Door een toegankelijke website te creëren, sluit je niemand uit. Hierdoor kunnen alle bezoekers, inclusief de ongeveer 25% van de Nederlanders met een functiebeperking, gebruikmaken van jouw website.
Bij Websteen begrijpen we het belang van digitale toegankelijkheid. Daarom hebben we een standaard website ontwikkeld die voldoet aan de WCAG 2.1 niveau AA richtlijnen. Dit uitvoerig geteste en goedgekeurde template heeft ons het Drempelvrij.nl certificaat opgeleverd, waardoor we een van de weinige websitebouwers in Nederland zijn die deze onderscheiding hebben ontvangen. Cardan Technobility heeft de techniek van onze standaard template (zakelijk.tfcms01.nl) geïnspecteerd en goedgekeurd op drempelvrij niveau 2. Dit betekent dat de techniek voldoet aan de toegankelijkheidseisen van niveau A en AA van WCAG 2.1 van W3C.
Het realiseren van een toegankelijke website gaat echter verder dan alleen technische aspecten. Ook de content moet voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Met deze aanvullende content keuring kunnen we je helpen, zodat jouw website echt voor iedereen toegankelijk is.
Het is tijd om de drempels weg te nemen en een digitaal toegankelijke website te laten maken. Bereik en betrek iedereen en geef je website een voorsprong in gebruiksvriendelijkheid en inclusiviteit.
Lees hier meer over het laten ontwikkelen van een toegankelijke website of neem contact met ons op!