Tips voor het invullen van een alt-tekstMet het internet dat steeds belangrijker wordt in ons dagelijks leven, is het van cruciaal belang dat de websites en webapplicaties die we gebruiken voor iedereen toegankelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ook mensen met een visuele beperking of andere beperkingen de inhoud van een website kunnen begrijpen? Het antwoord ligt onder andere in het gebruik van alternatieve tekst en het volgen van accessibility richtlijnen. Meer weten over waarom je een alt-tekst altijd in moet vullen?

Beschrijf de inhoud van de afbeelding

Gebruik een duidelijke en beknopte beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. Je hoeft niet aan te geven dat het een afbeelding is, dat is voor zoekmachines en voorleessoftware al duidelijk. Vermijd dus termen als "afbeelding" of "foto", en wees zo specifiek mogelijk.

Houd het kort

Houd de alt-tekst kort en relevant, bij voorkeur minder dan 125 tekens. Dit helpt om de tekst toegankelijk te houden voor screenreaders en andere tools die worden gebruikt door mensen met een visuele beperking. Als je te lange zinnen maakt, kan dat moeilijker te volgen zijn voor mensen die de alt-tekst voorgelezen krijgen. Probeer de zin dus zo concreet mogelijk te maken en vermijd irrelevante informatie die afleidt van de boodschap van de afbeelding.

Gebruik zoekwoorden

Voeg zoekwoorden toe die relevant zijn voor de inhoud van de afbeelding en de pagina waarop deze wordt weergegeven. Dit kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website. Let echter wel op dat je er niet teveel gebruikt, keyword stuffing wordt namelijk bestraft door zoekmachines. Eén of twee zoekwoorden die aansluiten op de afbeelding zijn genoeg.

Vermijd spam

Vermijd het gebruik van te veel zoekwoorden of spammy tekst om de alt-tekst op te vullen. Dit kan ertoe leiden dat je website wordt afgestraft door zoekmachines en kan het gebruik van de website onaangenaam maken voor gebruikers.

Gebruik de context van de pagina

Gebruik de context van de pagina waarop de afbeelding wordt weergegeven om de beschrijving van de afbeelding te verduidelijken. Geef bijvoorbeeld aan hoe de afbeelding verband houdt met de tekst op de pagina en wat het doel ervan is.

Test de alt-tekst

Controleer of de alt-tekst nauwkeurig is en of deze correct wordt weergegeven. Door met je muis op de afbeelding stil te blijven staan, zie je of de alternatieve tekst wordt weergegeven. Wil je zeker weten dat de tekst duidelijk is voor mensen die screenreaders gebruiken? Download dan zelf een screenreader online en probeer het uit!

Kortom, het is belangrijk om nauwkeurige en beknopte alt-teksten te gebruiken bij afbeeldingen op je website. Door rekening te houden met zoekwoorden en de context van de pagina, kun je een betere gebruikerservaring bieden en de zoekmachineoptimalisatie van je website verbeteren.

Wil je dat wij met je meedenken of ben je benieuwd hoe een toegankelijke website eruit ziet? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!

Vraag maar raak
Zullen we een kopje koffie drinken?

Neem contact op, dan vertellen we je alles dat je wil weten:

Zullen we vrijblijvend afspreken?

  Vrijblijvend kennismaken met Websteen?

Home Kennisbank Tips voor het invullen van een alt-tekst