Kopieer link Deel op X Deel op facebook Deel op LinkedIn

Hearingshop: proefplaatsing aanvragen voor Roger producten van Sonova

Iedereen moet mee kunnen doen. Soms is hier extra hulp bij nodig, bijvoorbeeld in de vorm van hoorapparaten en accessoires. Sonova Group biedt audiciens en audiologische centra de mogelijkheid om voor hun patiënten een proefplaatsing aan te vragen voor zenders, ontvangers of accessoires die passen bij de huidige hooroplossing. De Hearingshop is bedoeld om het aanvragen van een proefplaatsing, en het bewaken van het proces hieromtrent, zo efficiënt en veilig mogelijk te maken voor alle betrokken partijen. Hoe we dat gedaan hebben? Lees snel verder!

Opdrachtgever

Sonova Group

Klant sinds

januari 2017

Klantreview

9/10

Aanleiding

Per jaar worden er bij Sonova zeer grote aantallen proefplaatsingen van Roger producten ingediend door zowel audiologische centra als audiciens. Een klein gedeelte van deze aanvragen wordt ingediend in de reeds bestaande Hearingshop applicatie en de rest wordt per e-mail verwerkt.

Op dit moment gebeurt er heel veel handmatig en is het een administratief belastend proces. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van diverse aparte systemen voor het doen van een aanvraag, het bewaken van het aanvraagproces en de herinneringen, het bijhouden van het patiëntendossier, het verwerken van de orders en de uiteindelijke facturatie naar de verzekeraar. De data wordt allemaal handmatig ingevoerd in de verschillende systemen en er zijn geen API koppelingen.

Ook was de huidige Hearingshop op diverse fronten inmiddels toe aan een update en kon de toenmalige ontwikkelaar deze updates niet meer doorvoeren. Reden genoeg voor Sonova om Websteen te vragen om een webapplicatie te ontwikkelen voor een vernieuwde Hearingshop die volledig voldoet aan de AVG, snel en veilig is en ook nog eens werkprocessen efficiënter kan maken voor alle betrokkenen.

Aanpak

Voordat we daadwerkelijk een webapplicatie kunnen ontwikkelen beginnen we bij Websteen altijd met een sprint 0. Het doel van een sprint 0 is om de volledige scope van het project, inclusief de klant-ideeën, -wensen en -eisen, heel overzichtelijk in kaart te krijgen en meteen mee te denken.

Na sprint 0 hebben we voor Sonova een advies, plan van aanpak en een offerte met een begroting en een sprintplanning opgeleverd, waarbij we een MVP (Minimum Viable Product) hebben gedefinieerd en extra wensen die we na lancering van het MVP wilden oppakken. Sonova wilde namelijk zo snel mogelijk de oude applicatie vervangen voor de nieuwe applicatie, daarmee gaan proefdraaien en daarna doorontwikkelen met extra functionaliteiten. Dit concept sluit ook naadloos aan bij de SCRUM methodiek waarbij je zo snel mogelijk een werkend product oplevert en in gebruikt neemt en daarna via verschillende iteraties verbeteringen doorvoert en nieuwe functionaliteiten toevoegt.

We hebben in 5 sprints het MVP ontwikkeld volgens de SCRUM methodiek, waarbij de klant dus aan het eind van iedere sprint een demo kreeg van hetgeen we ontwikkeld hadden, kon testen en feedback leveren zodat we eventuele aanpassingen gelijk de volgende sprint konden opleveren. Daarna zijn wij half november 2022 een pilot fase gestart waarbij de oude en en nieuwe applicatie naast elkaar draaiden en een kleine groep audiciens al gebruik konden maken van de nieuwe applicatie.

De feedback n.a.v. de pilot is verwerkt waarna we begin april 2023 (zo'n 10 maanden na de start van dit project) een succesvolle lancering hebben gedaan voor alle gebruikers van de Hearingshop en hiermee de oude applicatie volledig uitgefaseerd hebben.

9/10
Wij zijn erg goed door Websteen geholpen. Ze gaan grondig en transparant te werk, laten weinig aan het toeval over. De landelijke uitrol van de nieuwe webshop verliep dan ook boven verwachting soepeltjes!
Roy Peters
Roy Peters Marketing Manager - Sonova

Het resultaat

Audiciens of medewerkers van audiologische centra kunnen in de applicatie in een aantal eenvoudige stappen een proefplaatsing aanvraag indienen, de status bekijken, documenten toevoegen, vragen hierover stellen en uiteindelijk een proef afronden. Ook kunnen ze, mits ze de juiste permissies hiervoor hebben, zelf collega's toevoegen aan het systeem. Voor de medewerkers van Sonova zorgt de nieuwe applicatie voor meer overzicht, tijdswinst en efficiëntere processen.

Uiteraard is tijdens het hele ontwikkeltraject rekening gehouden met de AVG regelgeving, zodoende worden er geen mails gestuurd met persoonlijke informatie, is alleen die informatie zichtbaar die absoluut noodzakelijk is voor de dienstverlening en hebben we zoveel mogelijk gevoelige informatie geëncrypt opgeslagen in de database. Ook wordt er voor het inloggen gebruik gemaakt van 2FA en zijn er diverse andere maatregelen getroffen om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Ondertussen zijn we de volgende features op de roadmap aan het ontwikkelen en uitrollen. Al met al een succesvolle samenwerking tussen Websteen en Sonova.

Home Cases Slimme webapplicatie voor audiologische centra en audiciens voor Hearingshop