Aanleiding
Per jaar worden er bij Sonova zeer grote aantallen proefplaatsingen van Roger producten ingediend door zowel audiologische centra als audiciens. Een klein gedeelte van deze aanvragen wordt ingediend in de reeds bestaande Hearingshop applicatie en de rest wordt per e-mail verwerkt.
Op dit moment gebeurt er heel veel handmatig en is het een administratief belastend proces. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van diverse aparte systemen voor het doen van een aanvraag, het bewaken van het aanvraagproces en de herinneringen, het bijhouden van het patiëntendossier, het verwerken van de orders en de uiteindelijke facturatie naar de verzekeraar. De data wordt allemaal handmatig ingevoerd in de verschillende systemen en er zijn geen API koppelingen.
Ook was de huidige Hearingshop op diverse fronten inmiddels toe aan een update en kon de toenmalige ontwikkelaar deze updates niet meer doorvoeren. Reden genoeg voor Sonova om Websteen te vragen om een webapplicatie te ontwikkelen voor een vernieuwde Hearingshop die volledig voldoet aan de AVG, snel en veilig is en ook nog eens werkprocessen efficiënter kan maken voor alle betrokkenen.
Aanpak
Voordat we daadwerkelijk een webapplicatie kunnen ontwikkelen beginnen we bij Websteen altijd met een sprint 0. Het doel van een sprint 0 is om de volledige scope van het project, inclusief de klant-ideeën, -wensen en -eisen, heel overzichtelijk in kaart te krijgen en meteen mee te denken.
Na sprint 0 hebben we voor Sonova een advies, plan van aanpak en een offerte met een begroting en een sprintplanning opgeleverd, waarbij we een MVP (Minimum Viable Product) hebben gedefinieerd en extra wensen die we na lancering van het MVP wilden oppakken. Sonova wilde namelijk zo snel mogelijk de oude applicatie vervangen voor de nieuwe applicatie, daarmee gaan proefdraaien en daarna doorontwikkelen met extra functionaliteiten. Dit concept sluit ook naadloos aan bij de SCRUM methodiek waarbij je zo snel mogelijk een werkend product oplevert en in gebruikt neemt en daarna via verschillende iteraties verbeteringen doorvoert en nieuwe functionaliteiten toevoegt.
We hebben in 5 sprints het MVP ontwikkeld volgens de SCRUM methodiek, waarbij de klant dus aan het eind van iedere sprint een demo kreeg van hetgeen we ontwikkeld hadden, kon testen en feedback leveren zodat we eventuele aanpassingen gelijk de volgende sprint konden opleveren. Daarna zijn wij half november 2022 een pilot fase gestart waarbij de oude en en nieuwe applicatie naast elkaar draaiden en een kleine groep audiciens al gebruik konden maken van de nieuwe applicatie.
De feedback n.a.v. de pilot is verwerkt waarna we begin april 2023 (zo'n 10 maanden na de start van dit project) een succesvolle lancering hebben gedaan voor alle gebruikers van de Hearingshop en hiermee de oude applicatie volledig uitgefaseerd hebben.